Bajdenova posjeta Ukrajini: Pola milijarde dolara, oružje dugog dometa, sirene za protivvazdušnu uzbunu...

Rat u Ukrajini – 362. dan

37898 pregleda 54 komentar(a)
Zelenski i Bajden, Foto: Reuters
Zelenski i Bajden, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.02.2023. 22:10h
Završeno
21:04h

Kako je Bajden putovao u Kijev: Deset sati u vozu, bez telefona...

18:04h

Jevgenij Prigožin, osnivač ruske plaćeničke grupe Vagner, optužio je ruske zvaničnike da namjerno uskraćuju njegovim borcima municiju kao dio tekućeg rivalstva između njega i djelova ruske elite.

U sedmominutnoj audio poruci koju je objavila njegova pres služba, Prigožin je kazao da je od njega zahtjevano da se "izvini i posluša" kako bi obezbijedio municiju za svoje trupe, prenosi Rojters.

Govoreći povremeno povišenim tonom i uz psovke, rekao je da "ne može da riješi problem uprkos svim vezama i kontaktima".

Prigožin je rekao da je ruska vojna proizvodnja dovoljna za snabdijevanje snaga koje se bore na frontu i da su poteškoće sa kojima se suočavaju njegovi borci rezultat svjesnih odluka.

"Oni koji nas ometaju u pokušaju da dobijemo ovaj rat apsolutno, direktno rade za neprijatelja", rekao je on.

Od izbijanja sukoba, Prigožin se javno svađao sa generalima i zvaničnicima Kremlja, optužujući ih za nedovoljnu aktivnost u kampanji protiv Kijeva. Svoju najoštriju kritiku rezervisao je za rusko Ministarstvo odbrane, koje je optužio da pokušava da pripiše zasluge za Vagnerova dostignuća na bojnom polju.

Prigožin je rekao da osobe čiji identitet nije otkrio, koje krivi za nedostatak municije, "jedu doručak, ručak i večeru sa zlatnih tanjira" i šalju svoje rođake na odmor u Dubai, popularnu destinaciju ruske elite.

Bijela kuća je prošle nedjelje saopštila da je Vagner grupa pretrpjela više od 30.000 žrtava od ruske invazije na Ukrajinu, pri čemu je oko 9.000 poginulih u akciji.

16:58h

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozef Bajden proveo je danas više od pet sati u nenajavljenoj posjeti Kijevu, gdje je izrazio podršku Ukrajini uoči prve godišnjice ruskog napada na tu zemlju.

"Godinu dana kasnije, Kijev stoji uspravno. I Ukrajina stoji uspravno. Demokratija stoji uspravno. Amerikanci stoje uz vas, i svijet stoji uz vas", rekao je Bajden poslije razgovora sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Džozef Bajden, Volodimir Zelenski
foto: Reuters

Bajden se sa Zelenskim konsultovao o narednim koracima, odao počast poginulim ukrajinskim vojnicima i razgovarao sa osobljem američke ambasade u Kijevu, navodi Asošiejted pres.

Najavio je dodatnih pola milijarde dolara američke pomoći Kijevu, koja uključuje granate za haubice, protivtenkovske rakete, radare za vazdušni nadzor i drugu pomoć, ali ne i novo napredno oružje. SAD su do sada dostavile Ukrajini pomoć vrijednu više od 50 milijardi dolara.

Zelenski je rekao da su on i Bajden razgovarali o "oružju dugog dometa i oružju koje još može da bude isporučeno Ukrajini iako do sada nije", dodajući da je sa američkim predsjednikom imao "veoma plodne pregovore".

Ukrajinski predsjednik je Bajdenovu posjetu ocijenio kao "izuzetno važan znak podrške", a šef diplomatije Dmitro Kuleba da je dolazak američkog predsjednika "jasna poruka Rusiji i pobjeda ukrajinskog naroda".

Kuleba je na Fejsbuku napisao da je Bajdenova posjeta "istorijski trenutak" i da je organizovana "uprkos svim problemima u ime pobjede Ukrajine i cijelog slobodnog svijeta".

Za vrijeme Bajdenove posjete Kijevu oglasile su se sirene za protivvazdušnu uzbunu, dok je američki predsjednik bio u crkvi sa Zelenskim, ali nije bilo panike, navodi Frans pres.

Posjeta Bajdena Kijevu dolazi u trenutku kada on pokušava da zadrži saveznike ujedinjene u podršci Ukrajini, jer se očekuje intenziviranje rata na proljeće. Zelenski vrši pritisak na saveznike da ubrzaju isporuku obećanih sistema naoružanja i poziva Zapad da dostavi Ukrajini borbene avione, što Bajden odbija.

Bajden bi od danas do 22. februara trebalo da bude u Poljskoj.

16:58h

SAD su upozorile Rusiju o posjeti američkog predsjednika Džoa Bajdena Ukrajini nekoliko sati prije njegovog polaska da bi se izbjegao svaki sukob, rekao je danas novinarima savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džejk Saliven.

16:57h

Ukrajina je uspjela da se odupre ruskim napadima, iako to niko nije očekivao, a osvajački rat ruskog predsjednika Vladimira Putina doživio je neuspjeh, rekao je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden.

16:57h

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, zatvoren više od dvije godine, ocijenio je da je vojni poraz Kremlja "neizbježan" u Ukrajini, uoči godišnjice velike ruske ofanzive na tu zemlju.

Povezani članci

20. Februar 2023.

Navaljni: Ruski poraz u Ukrajini je neizbježan

12:58h

Japan će ponuditi Ukrajini 5,5 milijardi dolara nove finansijske pomoći, izjavio je danas japanski premijer Fumio Kišida, nekoliko dana prije prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

"Još uvijek postoji potreba da se pomogne ljudima čiji je život uništen ratom i da se obnovi uništena infrastruktura. Odlučili smo da pružimo dodatnu finansijsku podršku od 5,5 milijardi dolara", rekao je Kišida.

Japanski premijer je dodao da će u petak biti održan onlajn sastanak G7 sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

"Odlučio sam da 24. februara bude održan sastanak lidera zemalja G7 kako bismo ostali ujedinjeni u stavu o invaziji na Ukrajinu", rekao je Kišida u govoru u Tokiju.

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemlja svijeta čine SAD, Njemačka, Japan, Francuska, Italija, Velika Britanija i Kanada.

Ruska invazija na Ukrajinu počela je 24. februara 2022. godine.

12:09h

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski je napisao na Telegramu da je posjeta predsjednika SAD Džoa Bajdena Kijevu „izuzetno važan znak podrške svim Ukrajincima”.

Bajden Kijev
foto: Reuters
12:07h

Isporuka oružja Kine Rusiji za podršku njenoj ofanzivi u Ukrajini bila bi "crvena linija" za Evropsku uniju (EU), upozorio je danas u Briselu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

11:07h

Novoizabrani predsjednik Češke, general u penziji Petr Pavel upozorio je danas da Zapad treba da nastavi da pomaže Kijev svim dostupnim sredstvima, ali da ne smije da budi u Ukrajini očekivanja i nade koje se ne mogu ispuniti i za koje ne postoji realna osnova.

11:07h

Američki predsjednik Džozef Bajden stigao je danas u iznenadnu posjetu Kijevu.

Povezani članci

20. Februar 2023.

Bajden u iznenadnoj posjeti Kijevu

07:36h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina nastavlja braniti Bahmut, grad u istočnoj regiji Donjeck koji Rusi već mjesecima očajnički pokušavaju osvojiti, ali da će pritom paziti na cijenu koju za to plaća u životima branilaca. U Bahmutu je prije rata živjelo oko 70.000 ljudi, a ukrajinski zvaničnici procjenjuju da je u gradu nakon višemjesečne ruske opsade i strašnih razaranja ostalo manje od 5.000 civila.

"To nije naročito velik grad. Baš kao i mnoge druge gradove u Donbasu, Rusi su ga potpuno razorili. Za nas je važno ga odbraniti, ali ne po svaku cijenu, ne ako će svi umrijeti", rekao je Zelenski za italijanski dnevni list Korijere Dela Sera, prenosi Rojters.

Dio analitičara navodi da je važnost Bahmuta više simbolička nego strateška.

Padne li Bahmut, Rusima bi mogao biti otvoren put prema osvajanju drugih gradova u zapadnom dijelu Donjecka. Rusi napadaju Bahmut od jula, a napad predvode plaćenici iz grupe Vagner, koji uz ogromne gubitke polako osvajaju teritoriju okolnih sela.

07:33h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da francuski predsjednik Emanuel Makron gubi svoje vrijeme podstičući dijalog s Rusijom. U intervjuu za italijanski dnevni list Korijere Dela Sera, Zelenski je rekao da se tu radi o "beskorisnom dijalogu".

"Makron gubi svoje vrijeme. Došao sam do zaključka da ne možemo promijeniti stav Rusije. Ako su se odlučili izolovati sanjajući ponovnu izgradnju starog sovjetskog carstva, mi tu ne možemo ništa napraviti", rekao je Zelenski, kako prenosi Rojters.

"Od njih zavisi hoće li sarađivati s međunarodnom zajednicom na osnovu međusobnog poštovanja", rekao je Zelenski.

Makron je u petak rekao kako Francuska priželjkuje ruski poraz u Ukrajini, ali ne i slom Rusije.

"Ja ne mislim, za razliku od nekih ljudi, da naš cilj mora biti totalni poraz Rusije, napad na Rusiju na vlastitom tlu. Neki žele prije svega slomiti Rusiju. To nikad nije bila pozicija Francuske niti će to ikad biti naša pozicija", rekao je Makron.

07:27h

Rat u Ukrajini – 362. dan.

Tri osobe su poginule i pet je juče povrijeđeno u ruskim vazdušnim napadima u blizini Hersona na jugu Ukrajine, saopštile su lokalne vlasti.

"Ruska vojska je gađala selo Burgunka iz artiljerije", saopštile su lokalne vlasti hersonske oblasti na Telegramu.

Burgunka se nalazi 60 kilometara sjeveroistočno od Hersona, u blizini rijeke Dnjepar, koja je razgraničenje između teritorija koje kontroliše Kijev i onih koje je okupirala ruska vojska.

"Tri osobe su poginule i pet je povrijeđeno", navele su lokalne vlasti.

Iako se ruska vojska povukla iz Hersona sredinom novembra, ona je nastavila da gađa energetsku infrastrukturu tog regiona, koja je već oštećena serijom vazdušnih napada koji su počeli u jesen poslije niza neuspjeha na frontu.

(BETA)

Bonus video: