Češki predsjednik: Zapad ne treba da budi nerealna očekivanja Ukrajinaca

"Ni u kom slučaju ne osporavam da moramo da nastavimo da pomažemo Ukrajini svim dostupnim sredstvima sve do poraza Rusije na ukrajinskoj teritoriji. To znači i brze i efikasne isporuke oružja. Ali, kao bivši vojnik ne želim da se rukovodim nadom ili vjerom", kazao je Pavel

3166 pregleda 3 komentar(a)
Petr Pavel, Foto: Reuters
Petr Pavel, Foto: Reuters

Novoizabrani predsjednik Češke, general u penziji Petr Pavel upozorio je danas da Zapad treba da nastavi da pomaže Kijev svim dostupnim sredstvima, ali da ne smije da budi u Ukrajini očekivanja i nade koje se ne mogu ispuniti i za koje ne postoji realna osnova.

"Ukrajinci umiru i umiraće dalje. Može da se desi da oni sami procijene da je cijena za oslobađanje dijela okupirane teritorije suviše visoka, a sredstva nedovoljna. Takvu odluku mogu da donesu samo sami Ukrajinci i niko ne treba da ih gura ni na ustupke dok postoji realna šansa pobjede, ali ni da budi u njima nerealna očekivanja i nade u trenutku kada za njih ne postoji realna osnova", kazao je Pavel za češki dnevnik Pravo.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba kritikovao je generala Pavela za slična upozorenja tokom bezbjednosnog foruma u Minhenu ovog vikenda i apelovao na Zapad da ne gubi vjeru u Kijev.

Pavel je u jednoj od debata u Minhenu upozorio da treba oprezno određivati ciljeve kako bi trebalo da završi rat u Ukrajini, da oslobađanje cijele teritorije Ukrajine, uključujući tu i Krim može da donese i kolaps Rusije. Kako je rekao, to bi izazvalo niz novih problema, recimo to da neće postojati niko s kim bi moglo da se pregovara o bezbjednosnim garancijama i budućoj bezbjednosnoj arhitekturi Evrope ili razoružavanju.

"Ni u kom slučaju ne osporavam da moramo da nastavimo da pomažemo Ukrajini svim dostupnim sredstvima sve do poraza Rusije na ukrajinskoj teritoriji. To znači i brze i efikasne isporuke oružja. Ali kao bivši vojnik ne želim da se rukovodim nadom ili vjerom. Dajem prednost realnom pogledu, analizama zasnovanim na činjenicama. Navikao sam da razmatram razne varijante i da budem spreman i na onu najgoru", odgovorio je Kulebi u dnevniku Pravo novoizabrani češki predsjednik.

Pavel je pitao, tokom foruma u Minhenu, u bilateralnom susretu predsjednika Francuske Emanuela Makrona upravo kakva je francuska vizija ishoda rata.

"Francuska za sada nema konkretnu predstavu. Koleba se između punog oslobođenja teritorije onako kako zamišlja sadašnje ukrajinsko rukovodstvo i nekog kompromisa koji, međutim, ne opisuju konkretno. Predsjednik Makron je ubeđen da moramo da pregovaramo sa Putinom kada za to nastanu pogodni uslovi. Ali ni ti uslovi nisu precizirani", kazao je Pavel u intervjuu koji danas objavljuje list Lidove novini.

General Pavel, nekadašnji šef Vojnog komiteta NATO, ocijenio je da je skoro isključeno da ukrajinski i ruski predsjednik sada sednu za isti sto da pregovaraju.

"Ne umijem ni da zamislim da bi te pregovore podržala većina zemalja NATO ako se sukob nastavi. Tu smo u ravni očekivanja, ne planova", rekao je Pavel za Lidove novini.

Bonus video: