Danska osudila neuspjeh klimatske pomoći siromašnim zemljama

Apsolutna je šteta što razvijene zemlje još nisu isplatile 100 milijardi dolara obećanih 2009. godine, rekao je Jorgensen

2675 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Danska, veliki davalac međunarodne pomoći, nazvala je danas "apsolutnom sramotom" neuspjeh razvijenih zemalja da ispune svoje obaveze u pogledu pomoći najsiromašnijim zemljama zbog promjene klime.

"Hiljade milijardi dolara biće potrebni u narednim decenijama da bismo izborili sa globalnim zagrijavanjem", upozorio je u Dohi danski ministar za razvoj Dag Jorgensen na konferenciji UN o najmanje razvijenim zemljama.

Uticaj klimatskih promjena na 46 najsiromašnijih zemalja svijeta bila je jedna od glavnih tema o kojima se razgovaralo na petoj konferenciji UN o najmanjim razvijenim zemljama, koja se do sjutra održava u Kataru.

Prema izvršnom sekretaru organizacije UN o klimi (UN-Climate) Sajmonu Stilu (Simon Stiell), te zemlje ispuštaju četiri odsto emisija gasova sa efektom staklene bašte, ali trpe više od dve trećine smrtnih slučajeva uzrokovanih poplavama, olujama i drugim klimatskim katastrofama.

Apsolutna je šteta što razvijene zemlje još nisu isplatile 100 milijardi dolara obećanih 2009. godine, rekao je Jorgensen.

Na klimatskoj konferenciji u Kopenhagenu 2009. godine, bogate zemlje su se obavezale da će od 2020. obezbijediti siromašnim zemljama 100 milijardi dolara godišnje pomoći za smanjenje emisija štetnih gasova i prilagođavanje klimatskim promjenama, ali je samo dio ove pomoći isplaćen do danas.

Danska je među nekolicinom zemalja, uglavnom skandinavskih, koje troše više od 0,7 odsto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za međunarodnu pomoć, premašujući cilj koji su postavile UN.

Neke razvijene zemlje su smanjile svoje budžete tokom pandemije korona virusa, dok su druge, uključujući Dansku, dio izdvajale za ukrajinske izbeglice i druge krize.

Bonus video: