U Gruziji na slobodi svi uhapšeni zbog protesta protiv propisa o 'agentima stranog uticaja'

"Sve osobe koje su zaposleni raznih struktura Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili 7. i 8. marta, tokom demonstracija blizu Parlamenta, oslobođeni su u skladu sa Kodeksom administrativnih prestupa", navelo je Ministarstvo u saopštenju

2008 pregleda 4 komentar(a)
detalj sa protesta, Foto: REUTERS
detalj sa protesta, Foto: REUTERS

Gruzijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je večeras objavilo da su oslobođeni demonstranti hapšeni od utorka zbog protestovanja protiv spornog prijedloga zakona o proglašavanju "agentima stranog uticaja" medija i nevladinih organizacija koje primaju pomoć iz inostranstva.

Nekoliko sati ranije je vladajuća stranka morala da povuče taj svoj prijedlog koji je izazvao velike demonstracije.

"Sve osobe koje su zaposleni raznih struktura Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili 7. i 8. marta, tokom demonstracija blizu Parlamenta, oslobođeni su u skladu sa Kodeksom administrativnih prestupa", navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Prijedlog zakona je predviđao da mediji i nevladine organizacije budu registrovani kao "agenti stranog uticaja" , ako iz stranih izvora dobijaju više od 20 odsto svojih ukupnih sredstava.

Demonstranti su tvrdili da bi taj propis bio usmjeren protiv neistomišljenika vlasti i da bi omogućio gušenje medijskih sloboda. Policija je protiv demonstranata koristila suzavac i vodene topove.

Protivnici tog prijedloga zakona su ukazivali da je inspirisan zakonom koji vlasti Rusije koriste da ućutkaju kritičare i da bi mogao da ugrozi težnje Gruzije da postane članica NATO-a i Evropske unije.

Bonus video: