Erdogan potpisao uredbu: Parlamentarne i predsjedničke izbore pomjerio za 14.maj

"Cilj nam je da za godinu dana izgradimo i oštećenima predamo 319.000 domova, uključujući 244.000 stanova i 75.000 kuća", rekao je Erdogan

3354 pregleda 1 komentar(a)
Erdogan održao govor u Ankari, Foto: Reuters
Erdogan održao govor u Ankari, Foto: Reuters

Uprkos razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku, predsjednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je danas uredbu kojom je parlamentarne i predsjedničke izbore pomjerio za 14. maj, što je mjesec dana prije prvobitno zakazanog datuma, a mnogi vjeruju da su ti izbori ključni za budućnost Turske.

Erdogan je u obraćanju iz predsjedničkog kompleksa u Ankari rekao da u skladu sa zakonskim ovlašćenjima pomjera izbore koji su bili zakazani za 18. jun 2023.

"I u izbornom procesu naš program će se sastojati od liječenja rana stradalih u zemljotresima i nadoknade ekonomske i socijalne štete od te katastrofe", rekao je Erdogan, a prenijela agencija Anadolija.

"Cilj nam je da za godinu dana izgradimo i oštećenima predamo 319.000 domova, uključujući 244.000 stanova i 75.000 kuća", rekao je Erdogan.

Turski birači će 14. maja birati ne samo predsjednika već i 600 poslanika u turskom parlamentu.

Turski birači su 2017. godine na referendumu odlučili da pređu sa parlamentarnog na predsjednički sistem vlasti, a 2018. godine u toj zemlji je ukinuta funkcija premijera, podsjeća Anadolija.

Erdogan vodi Tursku od 2003. godine, prvo kao premijer a od 2014. i kao šef države.

Izbori bi mogli da budu najjači ispit volje turskih birača u posljednjih nekoliko decenija. Oni će odrediti da li će zemlja krenuti putem demokratizacije, ili će nastaviti da jača Erdoganov autokratski stil vladavine, piše agencija Asošiejted pres.

Turska se bori sa teškim ekonomskim problemima, rekordnom inflacijom a sada i sa posljedicama smrtonosnog zemljotresa u kojem je u pograničnom dijelu zemlje sa Sirijom poginulo najmanje 46.000 ljudi.

U 11 pogođenih turskih pokrajina stotine hiljada ljudi boravi u improvizovanim šatorskim naseljima i objektima za privremeni smještaj.

Posle potresa čule su se brojne kritike na reakciju države a i na nedovoljnu pripremljenot zemlje koja se nalazi u trusnom regionu za takvu prirodnu katastrofu.

Stručnjaci su ukazali i da je broj žrtava i razorenih objekata tako velik jer se u državi nisu sprovodili zakoni o gradnji.

Erdogan je mogućnost pomjeranja izbora spomenuo već u januaru, a posle snažnog potresa 6. februara rekao je da se ne smije gubiti vrijeme.

Kao dodatne razloge, naveo je da bi se izbori u junu poklopili sa tradicionalnim hadžilukom islamskih vjernika u Meku, kao i sa ispitnim rokom na turskim univerzitetima, prenijela je agencija dpa.

Uz to, analitičari vjeruju i da Erdogan pomjera izbore jer strahuje da bi visoka inflacija mogla potpuno da pojede "izborne poklone" koje je dao građanima, među kojima je bilo i udvostručenje minimalne plate od 1. januara.

Turski šestočlani opozicioni savez odredio je 6. marta lidera Republikanske narodne partije (CHP) Kemala Kilidždaroglua za svog zajedničkog predsjedničkog kandidata.

Iako je CHP socijaldemokratska partija lijevog centra, opozicioni savez uključuje i islamiste, nacionaliste i konzervativne opatije partije.

Opozicioni blok obećao je da će njegova politika biti potpuno suprotna Erdoganovoj u privredi, civilnom sektoru i spoljnoj politici.

Istraživanja javnog mnjenja nagovještavaju veoma tesnu trku i na parlamentarnim i na predsjedničkim izborima, pri čemu opozicioni blok ima blagu prednost nad vladajućom koalicijom, piše agencija Rojters.

Bonus video: