Francuska vlada preživjela i drugo glasanje o nepovjerenju

Glasalo se prvo o inicijativi za izglasavanje nepovjerenja koju su predložili centristi i ljevičari, i ona je odbijena sa samo devet glasova razlike: za nepovjerenje je glasalo 278 a za podršku vladi 287 poslanika

8849 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2023. 20:49h

Vlada Francuske preživjela je i drugo glasanje o nepovjerenju u donjem domu parlamenta potaknuto veoma nepopularnom penzionom reformom koju je vlada "progurala" mimo parlamentarnog odlučivanja na osnovu specijalnih ustavnih ovlašćenja, a zbog nje su i građani izašli na ulice.

Reforma koju forsira francuski predsjednik Emanuel Makron, sa ciljem da izbjegne recesiju zbog starenja populacije, sastoji se u podizanju starosne granice za ulazak u penziju sa 62 na 64 godine života.

Glasalo se prvo o inicijativi za izglasavanje nepovjerenja koju su predložili centristi i ljevičari, i ona je odbijena sa samo devet glasova razlike: za nepovjerenje je glasalo 278 a za podršku vladi 287 poslanika.

Potom se glasalo o inicijativi za izglasavanje nepovjerenja koju je predložila krajnja desnica, ali nju je podržalo samo 94 poslanika.

U gornjem domu parlamenta, Senatu, vladajući konzervativci imaju većinu, i tamo je reformski zakon usvojen.

S obzirom da su oba glasanja o nepovjerenju propala, zakon se smatra usvojenim, ali se očekuje da će biti podnijet Ustavnom savjetu Francuske prije no što stupi na snagu.

Za to vrijeme, sindikati su zakazali novi veliki protest širom Francuske za utorak. Oni traže potpuno povlačenje zakona.

Bonus video: