Predsjednica donjeg doma Parlamenta Francuske i poslanici dobili prijeteća pisma

Neki analitičari smatraju da su prijetnje poslanicima, kojih je i ranije bilo, ali ne u takvom obimu, vjerovatno povezane sa nezadovoljstvom i protestom građana protiv penzione reforme

5308 pregleda 0 komentar(a)
protest u Francuskoj, Foto: Reuters
protest u Francuskoj, Foto: Reuters

Predsjednica Narodne Skupštine - donjeg doma Parlamenta Francuske, Jael Bron-Pive izjavila je danas da je dobila antisemitske prijetnje i dodala da je nekoliko poslanika, pretežno iz vladajuće koalicije, dobilo prijeteća pisma, prenijela je francuska onlajn televizija BFMTV.

Predsjednica je osudila "masovni fenomen" nasilja prema poslanicima, dodajući da dobila pismo na dvije strane "sa apsolutno odvratnim sadržajem".

"Pismo počinje 'ljubazno': Zdravo debela jevrejska krmačo... Imamo gvozdene šipke da eliminišemo tu odvratnu Judu", rekla je Jael Bron-Pive na televiziji i dodala da se takav ton nastavlja na dvije stranice pisma.

Iznijela je da je predsjednica vladajuće poslaničke grupe Renesansa Oror Berže nedavno dobila pismo u kojem se njoj i njenoj četvoromjesečnoj bebi prijeti smrću.

Prema riječima Jael Bron-Pive, isti je rukopis pisama koje su dobile i slično pismo dobila je i poslanica Renesanse Mari Lebek.

"Nikad nisam zamišljala da ću bavljenjem politikom morati da trpim antisemitizam, seksizam i nasilje. Politička posvećenost je neophodna. Ne smijemo da dozvolimo mržnju, nikada", rekla je predsjednica Narodne skupštine.

Neki analitičari smatraju da su prijetnje poslanicima, kojih je i ranije bilo, ali ne u takvom obimu, vjerovatno povezane sa nezadovoljstvom i protestom građana protiv penzione reforme.

Jael Bron-Pive je osudila nasilje na protestima, odnosno nasilje "pojedinaca koji dolaze da sve porazbijaju i da podrivaju slobode".

"To su ljudi koji ne poštuju ništa, a svakako ne ljudski život", rekla je ona.

U Francuskoj su za utorak zakazani novi protesti protiv penzione reforme, te se strahuje od nasilja kojeg je bilo tokom ranijih okupljanja.

Bonus video: