Netanjahu odlaže reformu pravosuđa kako bi izbjegao građanski rat

Netanjahu zahtijeva da se zaustavi rastuće odbijanje rezervista da se javljaju na dužnost u vojsci, istakavši da on ne želi da pocijepa zemlju

4570 pregleda 2 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Shutterstock
Benjamin Netanjahu, Foto: Shutterstock

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je večeras da odlaže spornu reformu pravosuđa posle tri mjeseca masovnih protesta čiji je vrhunac očekivan ove nedjelje.

U saopštenju Netanjahu je naveo da je svjestan rastućih tenzija u izraelskom društvu i da će ih riješiti, ali je dodao da postoji "ekstremistička manjina" koja cijepa Izrael.

Netanjahu zahtijeva da se zaustavi rastuće odbijanje rezervista da se javljaju na dužnost u vojsci, istakavši da on ne želi da pocijepa zemlju.

Izraelski lider je rekao da je više puta pozvao na dijalog o planu reforme i naglasio da "ne smije biti građanskog rata", upozorivši da postoji ozbiljna kriza u izraelskom društvu.

"Kada postoji opcija da se izbjegne građanski rat kroz dijalog, ja kao premijer odvajam vrijeme za dijalog", rekao je Netanjahu u televizijskom obraćanju naciji i dodao da "zbog nacionalne odgovornosti" odlaže finalna čitanja spornih postavljenja sudija, ali do naredne sjednice parlamenta (Kneseta).

U pomirljivom tonu izrazio je odlučnost da se usvoji reforma pravosuđa, ali je pozvao na "pokušaj da se postigne široki konsenzus", preneo je AP.

Premijer Izraela je rekao i da "većina njegovih saveznika" podržava taj potez i da će reforma biti usvojena u ovoj ili onoj formi, prenijeli su izraelski mediji.

Netanjahu je odložio reformu poslije dva dana velikih protesta pokrenutih zbog njegovog plana.

Desetine hiljada ljudi demonstrirale su danas ispred parlamenta (Kneseta) i zaposleni su pokrenuli štrajk širom zemlje.

Protesti zbog reforme su dramatično eskalirali sinoć poslije smjene ministra odbrane Izraela Joava Galanta koji je u subotu pozvao da se pauzira mjesec dana u ostvarenju plana zbog bezbjednosti zemlje.

Odlaganje ostvarenja plana na mjesec dana najavio je danas ministar nacionalne bezbjednosti Izraela, ultranacionalista Itamar Ben-Gvir koji je rekao da će rivalske strane dobiti na vremenu da teže kompromisu.

Danas su desetine hiljada Izraealaca pristalica reformi učestvovale na demonstracijama podrške planu reforme u Jerusalimu, ističući da njihov glas nije manje važan od glasova pilota rezervista koji su najavili da se u znak protesta reformi neće javljati na dužnost.

Izraelski mediji su u međuvremenu prenijeli da predsjednik SAD Džozef Bajden nije zabrinut da će trenutni nemiri u Izraelu prerasti u građanski rat, rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi odgovarajući na novinrsko pitanje.

Kirbi je dodao da su protesti proteklih m,eseci pokazali snažne demokratske osnove Izraela.

Bonus video: