Inspektor grčke željeznice priveden u vezi sa nesrećom u kojoj je stradalo 57 ljudi

Nikolau je druga pritvorena osoba pritvoru u ovom slučaju i može da mu bude izrečena kazna od deset godina zatvora do doživotne robije

2400 pregleda 0 komentar(a)
Najveća željeznička nesreća u Grčkoj, Foto: Reuters
Najveća željeznička nesreća u Grčkoj, Foto: Reuters

Inspektor Grčke željeznice optužen je i određen mu je pritvor danas, više od mjesec dana od najteže željezničke nesreće u istoriji Grčke u kojoj je stradalo 57 ljudi, saznaje se iz sudskih izvora.

Inspektor šefova željezničkih stanica Dimitris Nikolau (63) bio je na dužnosti u vrijeme nesreće i optužen je za "poremećaj bezbjednosti saobraćaja" što je izazvalo smrt brojnih ljudi, kao i za ubistvo iz nehata, naveo je taj izvor.

U sudaru putničkog i teretnog voza 28. februara poginulo je 57 osoba, desetine su povrijeđene, a devet osoba je i dalje na bolničkom liječenju.

Nikolau je druga pritvorena osoba pritvoru u ovom slučaju i može da mu bude izrečena kazna od deset godina zatvora do doživotne robije.

Šef željezničke stanice u kojoj se desio propust Vasilis Samaras (57) je takođe u pritvoru. On je priznao odgovornost za čeoni sudar putničkog i teretnog voza u Tempeu, blizu grada Larise.

Još dvojica šefova željezničke stanice koji su bili na dužnosti 28. februara uveče optuženi su zato što su ranije napustili svoje radno mjesto i ostavili manje iskusne službenike. Njih dvojica su pušteni na slobodu početkom nedjelje uz kauciju od 10.000 eura i treba da se javljaju policiji dva puta mjesečno.

Pored odgovornosti šefova stanice ova željeznička nesreća, najveće u Grčkoj, ukazala je na hronične nedostatke i kašnjenja u modernizaciji bezbjednosnih sistema.

Bonus video: