Njemačka pozvala države da pređu na obnovljivu energiju i završe eru fosilnih goriva

Predlog šefice njemačke diplomatije sasvim je različit od prethodnih pokušaja da se odredi rok za postepeno ukidanje fosilnih goriva koji su naišli na jak otpor država koje izvoze naftu i gas

5730 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačka je danas pozvala vlade širom svijeta da pred sobom postave ambiciozni cilj prelaska na obnovljivu energiju koji bi odzvonio kraj ere fosilnih goriva i spriječio opasno zagrijevanje klime u svijetu.

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je na početku dvodnevne konferencije o klimi u Berlinu da svijet mora drastično smanjiti emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte kako bi ograničio globalno zagrijevanje na 1,5 stepeni Celzijusa.

"Znamo da nisu sve države spremne za to. Zato želim da otvorim debatu o tome da li treba i možemo li postići taj cilj o obnovljivim izvorima energije na sljedećoj konferenciji o klimi", rekla je ona.

Predlog šefice njemačke diplomatije sasvim je različit od prethodnih pokušaja da se odredi rok za postepeno ukidanje fosilnih goriva koji su naišli na jak otpor država koje izvoze naftu i gas.

Umjesto toga, Berbok je predložila da se posebnom tehnologijom prikuplja i skladišti ugljenik i tako smanjuje emisija štetnih gasova u atmosferi.

Stručnjaci kažu da je takva tehnologija još u eksperimentalnoj fazi i da bi mogla zahtijevati ogromne investicije na račun jeftinijih alternativa kao što su solarna energija i energija vjetra.

Ta ideja je naišla na hladan odgovor Ujedinjenih Arapskih Emirata koji će biti domaćini ovogodišnjeg samita UN o klimi.

"U pragmatičnoj, pravednoj i dobro vođenoj energetskoj tranziciji, moramo biti laserski fokusirani na postepeno ukidanje emisije fosilnih goriva, dok postepeno povećavamo održive, pristupačne alternative bez ugljenika", rekao je bivši izvršni direktor naftne kompanije koji će predsjedavati samitom, Sultan al-Džaber.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, pozvao je na prestanak upotrebe svih fosilnih goriva upozorivši da ukoliko to ne bude urađeno, nije moguće postići ograničenje porasta temperature na 1,5 stepeni Celzijusa.

Borci za zaštitu životne sredine kažu da takođe treba naći rešenja za milione radnika u industriji uglja, nafte i gasa koja bi bila ugašena, kao i za milijarde ljudi širom svijeta koji se oslanjaju na jeftina fosilna goriva.

Diplomate na sastanku u Berlinu takođe će razgovarati o tome kako povećati oblike finansijske pomoći zemljama u razvoju koje su najteže pogođene klimatskim promjenama.

Berbok je izjavila da će obećanje da će bogate zemlje davati 100 milijardi dolara godišnje siromašnim zemljama do 2020. ispuniti svoj cilj po prvi put ove godine.

Bonus video: