BLOG Novinari AFP: Ruski napad u okolini Časiv Jara, poginuo video koordinator

Rat u Ukrajini – 439. dan

28407 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Detalj iz Časiv Jara, Foto: Beta/AP
Detalj iz Časiv Jara, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.05.2023. 23:28h
Završeno
20:48h

Video koordinator agencije Frans pres u Ukrajini Arman Solden ubijen je danas popodne u napadu raketa Grad na istoku Ukrajine, javili su novinari AFP-a koji su bili sa njim.

Napad se dogodio oko 16.30 po lokalnom vremenu u okolini Časiv Jara, ukrajinskog mjesta blizu Bahmuta koji je svakodnevno na meti ruskih snaga.

Arman Solden (32) bio je sa još četvoro kolega koji su svi nepovrijeđeni. Oni su bili sa ukrajinskim vojnicima kada su zahvaćeni raketnim napadom.

Armanova porodica je obaviještena.

Novinari Frans presa redovno odlaze u tu zonu da izvještavaju o sukobima u regionu, epicentru borbi u Ukrajini već mjesecima.

"Cijela agencija ja slomljena", rekao je Fabris Fris, generalni direktor AFP-a.

"Njegova smrt je užasan podsjetnik na rizike i opasnosti sa kojima se svakodnevno suočavaju novinari dok izvještavaju o sukobu u Ukrajini",dodao je on.

Arman Solden bio je iskusni novinar i reporter a prethodno je radio za Frans pres u Londonu. Bio je video koordinator u Ukrajini od septembra 2022. godine i vrlo često je išao na front.

On je bio u timu AFP-a koji je izvještavao i prvih dana ruske invazije.

"Arman je bio entuzijasta, energičan, hrabar. To je bio pravi reporeter na terenu uvijek spreman da krene uključujući i u najteže zone", rekla je direktorka AFP-a za Evropu Kristin Buagijar.

(Beta)  

18:01h

Sjedinjene Američke Države (SAD) su danas najavile novu vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 1,2 milijardi dolara namijenjenoj da ojača vazdušnu odbranu zemlje naspram Rusije, što je odmah pozdravio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Nova pomoć odražava odlučnost SAD da nastavi da podržava Ukrajinu tako što joj nabavlja presudne kratkoročne resurse kao što su sistemi za vazdušnu odbranu i artiljerijsku municiju dok dugoročno jača njen kapacitet odbrane", navodi se u saopštenju Pentagona.

Zelenski pozdravio "znak solidarnosti" dat na, kako je rekao, simboličan dan za Ukrajinu, Dan Evrope i Dan pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu.

"Zajedno idemo ka novoj pobjedi", rekao je Zelenski na Tviteru.

Kijev već mjesecima govori da priprema veliku kontraofanzivu da oslobodi teritorije koje je Rusija okupirala.

Pentagon ne precizira koji je protivvazdušni sistem predviđen ali paket pomoći uključuje municiju za sisteme protiv dronova kao i artiljerijske granate kalibra 155 milimetara.

Ukrajina stalno poziva Zapad da joj pošalje više oklopnih vozila, artiljerije i municije ali takođe borbene avione i sisteme za gađanje velikog dometa da bi mogla da pogodi rusku logistiku daleko od linije fronta.

Sa novom pomoći ukupna vojna pomoć SAD Ukrajini dostigla je 36 milijardi dolara od početka ruske ofanzive 24. februara 2022.

(Beta)

17:01h

Šefica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen pozvala je danas 27 zemalja-članica Evropske unije (EU) da preduzmu mjere protiv zemalja koje pomažu Kremlju da zaobiđe sankcije EU protiv Rusije, čime je izazvala upozorenje Kine da će uzvratiti ako ona bude ciljana.

Fon der Lajen i Zelenski
Fon der Lajen i Zelenskifoto: Reuters

Tokom današnje posjete Kijevu, fon der Lajen je rekla da bi te mjere koje bi predstavljale novi presedan za djelovanje EU, trebalo da budu u okviru nove runde sankcija protiv Rusije o kojima zemlje članice razgovaraju.

"Nedavno smo vidjeli porast vrlo neobičnog toka trgovine kroz Evropsku uniju i neke treće zemlje. Ova roba na kraju završi u Rusiji", rekla je Fon der Lajen govoreći novinarima pored ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Ona nije navela koje su to zemlje, ali zvaničnici EU su ranije izrazili zabrinutost zbog protoka dobara kroz Kinu i Iran.

"Ako vidimo da roba ide iz Evropske unije u treće zemlje i onda završava u Rusiji, mogli bismo predložiti zemljama-članicama da uvedu sankcije na ta dobra", rekla je Fon der Lajen.

AP podsjeća da svih 27 zemalja-članica Unije mora jednoglasno da odobri sankcije.

Fon der Lajen je dodala da bi mjera koju je najavila, bila preduzeta tek u krajnjoj nuždi i da bi se koristila obazrivo poslije vrlo detaljne analize rizika i poslije odobrenja zemalja-članica EU, ali je podvukla da ne treba sumnjati da Unija radi na sprečavanju zaobilaženja sankcija.

Kineski ministar spoljnih poslova rekao je da će Peking odgovoriti snažno ako EU preduzme korake protiv kineskih kompanija koje legitimno posluju u Rusiji.

U izjavama poslije sastanka sa svojom njemačkom koleginicom u Berlinu, kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang rekao je da Peking ima zakone koji zabranjuju isporuku oružja u krizne regione. Istovremeno on je naglasio da ne treba remetiti "razmjenu i saradnju kineskih i ruskih kompanija".

"Strogo smo protiv toga da neke zemlje, primjenjujući sopstveni zakon i dugom rukom svojih ovlašćenja, nametnu jednostrane sankcije Kini", rekao je Ćin i dodao: "U takvom slučaju mi bismo takođe reagovali snažno na to i branili legitimne interese naše zemlje i naših kompanija".

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok naglasila je da bilo koje sankcije ne bi bile usmjerne na zemlje, nego na konkretne kompanije koje snabdijevaju ruske proizvođače naoružanja važnim djelovima, uključujući takozvanu robu za dvostruku upotrebu.

"Ovo nije usmjereno protiv neke određene zemlje, već posebno na ova sankconisana dobra. Ali očekujemo od svih, uključujući Kinu, da u skladu s tim izvrše pritisak na svoje kompanije", rekla je Berbok novinarima u Berlinu.

EU je uvela 10 rundi sankcija protiv Rusije od početka agresije na Ukrajinu 24. februara. Pogođene su banke, kompanije i tržišta kao i djelovi osjetljivog energetskog sektora. Više od 1.000 zvaničnika pogođeno je sankcijama koje uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja u EU.

Mnogo se radilo na tome da se spriječi iskorišćavanje "rupa u zakonima", a sada su prvi put su najavljeni planovi da se cilja na trgovinu koja ide preko drugih zemalja, izuzev sankcija Iranu zbog navoda da isporučuje dronove Rusiji.

(Beta)

Izmjena: 18:05h
11:21h

U Moskvi se održava tradicionalna vojna parada povodom 9. maja, Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Kao i uvijek, vojnu paradu predvode ministar odbrane Sergej Šojgu, kao i komandant kopnenih snaga Oleg Saljukov, prenosi N1.

Ove godine, parada povodom Dana pobjede se iz bezbjednosnih razloga održava u manjem kapacitetu i u jeku zabrinutosti zbog nedavnog napada dronom na Kremlj.

Kako piše BBC, na paradi se obratio predsjednik Rusije Vladimir Putin. On je govor počeo konstatacijom da se trenutno vodi pravi rat i ponovio je stav da Rusija u Ukrajini brani svoj suverenitet.

Napomenuo je da Rusija želi mirnu budućnost, ali je istovremeno optužio "zapadne elite“ da podstiču mržnju i rusofobiju. Kaže da je jedini cilj Zapada pad Rusije.

09:52h

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un rekao je da će Rusija pobijediti u borbi protiv, kako je rekao, "imperijalista", prenijela je novinska agencija iz Pjongjanga, KCNA.

Povezani članci

09. Maj 2023.

Kim: Rusija će pobijediti imperijaliste

09:39h

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je u Kijev.

"Lijepo je vratiti se u Kijev. Tamo gdje se svakodnevno štite vrijednosti koje cijenimo. Zato je ovo prikladno mjesto za proslavu Dana Evrope", napisala je Fon der Lajen na Tviteru.

Ona je pozdravila odluku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da 9. maj u Ukrajini bude obilježavan kao Dan Evrope.

Predsjednica Evropske komisije objavila je i fotografiju sa perona kijevske željezničke stanice, gdje ju je dočekao zamjenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Evgen Perebijnis, prenosi Rojters.

Fon der Lajen će se danas sastati sa Zelenskim.

Zelenski je u ponedjeljak potpisao ukaz na osnovu kojeg će u Ukrajini 9. maj biti obilježavan kao Dan Evrope, zajedno sa državama Evropske unije. Zelenski je takođe predlažio da 8. maj bude obilježavan kao Dan sjećanja i pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu.

09:38h

Rusija je noćas ispalila oko 15 krstarećih raketa na Kijev, što je drugi napad u dva dana na glavni grad Ukrajine, a protivvazdušne jedinice ukrajinske vojske oborile su sve projektile, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

"Kao i na prvoj liniji fronta, planovi agresora su propali", naveo je na Telegramu šef kijevske vojne administracije Serhij Popoko, prenosi Rojters.

Današnji napadi došli su dan nakon što je Rusija poslala najveću grupu dronova u obnovljenim vazdušnim udarima koji su počeli prije 10 dana, nakon zatišja od početka marta.

Napad se dogodio na Dan pobjede, kada se u Moskvi proslavlja pobjeda nad nacistima u Drugom svjetskom ratu.

"Oni pokušavaju da ubiju civile, koliko god mogu, na ovaj dan", rekao je Popko i dodao da nije bilo žrtava u napadu koji je izveden ispaljivanjem projektila iz regiona Kaspijskog mora.

Djelovi oborene rakete pali su na kuću jugoistočno od Kijeva, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko, dodajući da nije pričinjena veća materijalna šteta, niti da je iko povrijeđen.

09:37h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da se u Ukrajini razvija fundamentalno novi koncept bezbjednosti.

"Još jedan bezbjednosni sastanak, koji sam održao danas, tiče se razvoja fundamentalnog novog bezbjednosnog koncepta za Ukrajinu. Daćemo sveobuhvatne odgovore na sva pitanja bezbjednosti zemlje. Na zakonodavnom nivou, na nivou vladinih odluka i konkretno u praksi", rekao je Zelenski u video poruci objavljenoj na njegovom telegram kanalu.

On je napomenuo da će nove bezbjednosne reforme uticati na rad škola, privrede i infrastrukture, prenosi Rojters.

09:36h

Rat u Ukrajini – 439. dan.

Ministarstvo spoljnih poslova Italije preporučilo je svojim državljanima koji se i dalje nalaze u Ukrajini da momentalno napuste tu zemlju, na bilo koji način.

Upozorenje je izdato nakon "sve jačih raketnih napada na Kijev i ukrajinske teritorije", navelo je italijansko ministarstvo.

Kako se dodaje, ministarstvo je protiv bilo kakvog putovanja u Ukrajinu, u bilo kom svojstvu, prenosi Rojters.

Svi koji idu u Ukrajinu zbog posla pozivaju se da preduzmu "odgovarajuće mjere za prevenciju i ublažavanje rizika", kao i da budu na "maksimalnom oprezu".

Bonus video: