"Diplomatska objava rata iz Moskve": Stotine njemačkih službenika moraće da napusti Rusiju

To je "jednostrana, neopravdana i neshvatljiva odluka", ocijenilo je njemačko Ministarstvo spoljnih poslova

8440 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nekoliko stotina njemačkih državnih službenika koji rade u obrazovanju i kulturi moraće narednih dana da napuste Rusiju na zahtjev Moskve, saopštio je danas izvor blizak njemačkoj vladi.

Izvor njemačke vlade nije naveo broj ljudi koji treba da se vrati iz Rusije, ali su mediji ranije pomenuli da ih je nekoliko stotina.

Ruske vlasti su odlučile da Njemačka do početka juna značajno smanji svoje diplomatsko prisustvo i broj zaposlenih u javnim institucijama kao što su kulturni centar Gete institut i njemačke škole u ​​Moskvi.

Izvor blizak vladi potvrdio je informaciju koju je prenio njemački dnevnik Zidojče cajtung o "diplomatskoj objavi rata iz Moskve" Berlinu.

To je "jednostrana, neopravdana i neshvatljiva odluka", ocijenilo je njemačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Poslije nedavnog smanjenja brojnosti ruskog osoblja u Njemačkoj pod pritiskom Berlina, rusko Ministarstvo spoljnih poslova je u aprilu donijelo odluku o protjerivanju 20 njemačkih diplomata, kao odgovor na sličnu mjeru koju je preduzeo Berlin. Tada je takođe odlučeno da se smanji broj zaposlenih Njemaca u javnim institucijama, koji imaju dozvolu boravka u Rusiji.

Zidojče cajtung prenio je da su njemačke vlasti posljednjih nedjelja pokušale da ubijede rusko ministarstvo da poništi svoju odluku, ali bezuspješno.

Odnosi Moskve i Berlina, koji su nekada bili bliski, sada su na istorijskom minimumu.

Prije ruske invazije na Ukrajinu, Moskva je bila glavni njemački snabdjevač gasom i jedan od njenih najvećih snabdjevača naftom.

Njemačka je prekinula tu saradnju i počela da Kijev snabdijeva oružjem i da finansijki podržava Ukrajinu.

Uprkos zaoštravanju, njemački kancelar Olaf Šolc je u petak izrazio spremnost da "kada dođe vrijeme" razgovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Bonus video: