Španska katolička crkva prikupila svjedočanstva 927 žrtava seksualnog zlostavljanja

Žrtve čija su svjedočanstva do sada prikupljena optužile su 728 članova Crkve, "uglavnom sveštenika"

5213 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Španska katolička crkva prikupila je svjedočanstva više od 900 osoba koje su bile žrtve seksualnog zlostavljanja unutar nje dok su bile maloljetne, navela je ta institucija u juče predstavljenom izvještaju.

"Prikupili smo svjedočanstva 927 žrtava", rekao je, predstavljajući izvještaj nazvan "Baciti svjetlo", otac Hoze Gabrijel Vera Berleguj, direktor komunikacija Španske biskupske konferencije (CEE).

Žrtve čija su svjedočanstva do sada prikupljena optužile su 728 članova Crkve, "uglavnom sveštenika", priznao je otac Berleguj.

Međutim, 63 odsto tih sveštenika je umrlo, a 37 odsto je još živo, dok najstariji slučajevi datiraju iz četrdesetih godina prošlog vijeka.

Među žrtvama, 82,62 odsto otpada na dječake, a 17,38 su djevojčice, a prema riječima Berleguja, trenutno se istražuje 199 slučajeva kako bi se pastoralni ili sudski procesi priveli kraju.

Brojka od 927 žrtava daleko je ispod 1957, koliko žrtava ima prema bazi podataka lista El Pais, koji se ovim slučajem bavi od 2018. godine.

Upravo je El Pais krajem marta razotkrio aferu pokojnog španskog sveštenika Alfonsa Pedrajasa, iz čijeg se dnevnika saznalo da je on zlostavljao više od 80 maloljetnika u Boliviji, u koju je stigao početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Afera u Boliviji dovela je do najmanje osam pritužbi protiv sveštenika reda Družba Isusova, uključujući Pedrajasa i još tri španska sveštenika, koji su sada svi pokojni.

U aprilu 2022. španska crkva je objavila da je prikupila svjedočanstva 506 osoba u vezi sa zlostavljanjima.

Bonus video: