Sežurne: Još nije pravo vrijeme za priznanje države Palestine

Priznavanje palestinske države "nije tabu za Francusku", ali Pariz smatra da "još nisu ispunjeni uslovi da bi ta odluka imala stvarni uticaj na proces čiji je cilj rješenje o dvije države", rekao je Sežurne za Frans pres

7285 pregleda 4 komentar(a)
Sežurne, Foto: Reuters
Sežurne, Foto: Reuters

Šef francuske diplomatije Stefan Sežurne ocijenio je danas da još nije pravo vrijeme za priznanje države Palestine, jer nisu ispunjeni uslovi da bi takva odluka uticala na rješenje na Bliskom istoku po modelu - dvije države - Izrael i Palestina.

Priznavanje palestinske države "nije tabu za Francusku", ali Pariz smatra da "još nisu ispunjeni uslovi da bi ta odluka imala stvarni uticaj na proces čiji je cilj rješenje o dvije države", rekao je Sežurne za Frans pres.

"Ta odluka mora biti korisna, odnosno treba da omogući odlučujući korak napred na političkom nivou. U takvoj perspektivi mora se intervenisati u pravo vrijeme", rekao je francuski ministar.

Sežurne, koji je danas u Parizu razgovarao sa izraelskim kolegom Izraelom Kacom, rekao je da "to nije samo simbolično ili pitanje političkog pozicioniranja, već diplomatsko oruđe u službi rješenja problema, kako bi dve države koje se nalaze jedna pored druge, živele u miru i bezbjednosti".

U jeku rata u Pojasu Gaze između radikalnog islamističkog pokreta Hamas i Izraela, danas su Španija, Irska i Norveška saopštile svoju koordinisanu odluku da priznaju državu Palestinu u nadi da će i druge zemlje to učiniti.

Bonus video: