Indijski pilot iznad Češke pogriješio frekvenciju, presreli ga njemački lovci

Avion Džet Ervjeza je bez problema sletio u London gdje se pokazalo da je jedan pilot drijemao, a drugi pokušavao da se poveže sa češkom kontrolom leta
3 komentar(a)
Boing, Foto: Boeing
Boing, Foto: Boeing
Ažurirano: 21.02.2017. 10:51h

Piloti indijskog "boinga" kompanije Džet Ervejz na letu iz Bombaja u London digli su njemačke vojne avione iznad Češke, pošto je jedan od pilota pokušavao da uspostavi vezu sa kontrolom leta u Pragu na pogrešnoj frekvenciji, a drugome se prispavalo pa je dremao, pišu danas češki mediji. Kontrola leta u Pragu je u četvrtak, u trenutku kada je indijski avion sa 330 putnika i 15 članova posade na palubi prelijetao Češku izgubila vezu sa pilotima i odmah obavijestila njemačke kolege.

Da presretnu sumnjivi "boing" odmah su se digla dva lovačka aviona njemačke armije, uspjeli su na kraju da uspostave vezu, ali za svaki slučaj sproveli su indijski avion na granice njemačkog vazdušnog prostora. Avion Džet Ervjeza je bez problema sletio u London gdje se pokazalo da je jedan pilot drijemao, a drugi pokušavao da se poveže sa češkom kontrolom leta na pogrešnoj frekvenciji, a uz to još stišao skoro potpuno zvuk u slušalicama.

Ovo nije prvi put da iz češkog vazdušnog prostora stiže u Njemačku avion koji sumnjivo ćuti.

Prije nekoliko godina lovački avioni češke armije sproveli su i predali njemačkom vojnom vazduhoplovstvu, takodje indijski civilni avion, koji je hiljadu kilometara letio "na autopilotu" jer su piloti spavali, a posadi je pošlo za rukom da ih probudi tek nad Njemačkom, iznad Nirnberga, podsjećaju češki mediji.

Bonus video: