Globalna zajednica neće iskorijeniti glad do 2030. godine?

“Okončavanje gladi u svijetu je svakako moguće, ali od nas zavisi postavljanje prioriteta koji bi osigurali da vlada, privatni sektor i civilno društvo posvete vrijeme i resurse neophodne da se postigne ovaj važan cilj”
0 komentar(a)
mapa, Foto: Shutterstock
mapa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.10.2016. 14:15h

Prema trenutnim podacima, smatra se da globalna glad neće uskoro biti iskorijenjena.

Najnoviji Globalni indeks gladi koji je objavio Međunarodni institut za istraživanje hrane otkrio je da globalna zajednica nije na pravom putu ka iskorjenjivanju gladi do 2030. godine, što je bio cilj Ujedinjenih nacija.

Izvještaj je otkrio da ukoliko glad u svijetu nastavi da opada istom brzinom kao što je otkrio izvještaj iz 1992. godine, više od 45 zemalja će i dalje imati “umjerene” do “alarmantne” rezultate u 2030. godini.

Centralnoafrička republika, Čad i Zambija se nalaze na vrhu liste najgladnijih zemalja svijeta, dok još sedam zemalja imaju “alarmantan” nivo gladi.

Tih preostalih sedam zemalja su Haiti, Madagaskar, Siera Leone, Jemen, Avganistan, Istočni Timor i Niger.

U izvještaju je bilo i pozitivnih navoda – stopa gladi u zemljama u razvoju opala je za 29 odsto od 2000. godine.

“Okončavanje gladi u svijetu je svakako moguće, ali od nas zavisi postavljanje prioriteta koji bi osigurali da vlada, privatni sektor i civilno društvo posvete vrijeme i resurse neophodne da se postigne ovaj važan cilj”, izjavio je Šengen Fan, generalni direktor Međunarodnog instituta za istraživanje hrane.

Bonus video: