Tramp će već u januaru zabraniti korištenje opreme Huaveja

To bi bio novi potez Trampove vlade da s američkog tržišta ukloni Huavej i ZTE, dvije najveće kineske kompanije za mrežnu opremu
617 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.12.2018. 12:00h

Predsjednik SAD Donald Tramp razmatra mogućnost da već početkom januara donese uredbu kojom bi iz bezbjednosnih razloga spriječio američke kompanije da koriste telekomunikacionu opremu kineskih kompanija Huavej i ZTE.

To bi bio novi potez Trampove vlade da s američkog tržišta ukloni Huavej i ZTE, dvije najveće kineske kompanije za mrežnu opremu, piše Hina. Američka vlast smatra da te dvije kompanije rade po nalogu kineskih vlasti te da se njihova oprema možda koristi za špijuniranje.

Izvršna uredba, koja se razmatra više od osam mjeseci, mogla bi biti sprovedena već u januaru i uputila bi Ministarstvo trgovine da zabrani američkim kompanijama da kupuju od stranih proizvođača telekomunikacionu opremu koja predstavlja značajnu prijetnju nacionalnoj bezbjednosti, kazali su Rojtersu izvori iz telekomunikacionog sektora i vlade.

Malo je vjerovatno da će se u uredbi direktno prozvati Huavej ili ZTE, rekao je jedan od izvora. Izvršna uredba bi se pozvala na zakon koji predsjedniku daje ovlašćenja da reguliše trgovinu kao odgovor na vanrednu situaciju koja prijeti SAD.

Problem koji treba što prije riješiti

Taj problem, kažu izvori, treba što prije riješiti jer su američki bežični operateri u potrazi za partnerima u procesu uvođenja nove generacije 5G bežične mreže.

Još u avgustu donijet je zakon o odbrambenoj politici kojim je američkoj vladi zabranjeno da koristiti opremu Huaveja i ZTE-a, a sada bi se to zabranilo i privatnim američkim kompanijama.

Huavej i ZTE nisu odgovorili na zahtjev za komentar. Obje kompanije su prije negirale tvrdnje da se njihovi proizvodi koriste za špijuniranje.

Ruralni operateri u SAD su među najvećim korisnicima Huaveja i ZTE-a i boje se da će izvršnom uredbom morati bez naknade ukloniti postojeću opremu proizvedenu u Kini. Industrijski predstavnici podijeljeni su oko toga može li vlast zakonski prisiliti operatere da to učine.

I dok su velike bežične američke kompanije prekinule odnose s Huavejem, mali ruralni operateri oslanjali su se na Huavejeve i ZTE prekidače i drugu opremu, jer je znatno jeftinija od opreme drugih proizvođača.

Bonus video: