Kongres SAD zaoštrio vizni režim sa 38 zemalja

Državljani 38 zemalja, 30 iz Evrope, plus Japan, Australija, Čile i druge više ne mogu da putuju u SAD bez vize koju moraju da imaju druge zemlje kao što su Kina, Brazil, Poljska
0 komentar(a)
pasoš, emigracija, Foto: Shutterstock.com
pasoš, emigracija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.12.2015. 18:38h

Američki Kongres usvojio je danas zakon kojim se zaoštrava vizni režim, prema kome turisti iz 38 zemalja, od kojih je 30 evropskih, ne mogu da putuju u SAD bez viza, ako su nedavno bili u Iraku, Siriji, Sudanu ili Iranu.

Ta mjera dio je budžetskog zakona koji je danas velikom većinom definitivno usvojio Predstavnički dom a zatim i Senat Kongresa.

Oni koji imaju dvostruko državljanstvo s nekom od te četiri zemlje ili s drugim zemljama koje je Vašington označio kao rizične, takođe su pogođeni zaoštrenim uslovima za ulazak u SAD.

Izmjena bezviznog režima sa SAD koji uživa 38 bogatih zemalja, jedan je od odgovora na terorističke napade u Parizu. Smatra se da su neki od francuskih ili belgijskih počinilaca mogli da otputuju avionom u Njujork bez zaustavljanja.

Poslanici smatraju da procedura s vizama sa razgovorom s konzularnim službenikom i otiscima prstiju omogućiti da se spreči ulazak potencijalno opasnih osoba.

Ambasador EU u Vašingtonu Dejvid O'Saliven osudio je taj zakon kao diskriminatorski, rekao da on nema uticaja na bezbjednost i da su se prema postojećem dogovoru po kome su državljani EU oslobođeni viza već predviđene bezbjednosne provjere između partnerskih zemalja i razmjena baza podataka.

Predsjednik SAD Barak Obama treba da potpiše taj zakon kako bi on stupio na snagu.

Državljani 38 zemalja, 30 iz Evrope, plus Japan, Australija, Čile i druge više ne mogu da putuju u SAD bez vize koju moraju da imaju druge zemlje kao što su Kina, Brazil, Poljska.

Bonus video: