Direktorka "Huaveja" traži da se brani sa slobode

Meng Vangžu je kazala da je završila u bolnici zbog visokog pritiska nakon hapšenja
72 pregleda 0 komentar(a)
Meng Vangžu, Foto: Reuters
Meng Vangžu, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.12.2018. 07:23h

Glavna finansijska direktorka kineske tehnološke kompanije "Huavej" Meng Vangžu zatražila je da presudu o izručenju u SAD čeka na slobodi zbog visokog pritiska i zabrinutosti za njeno zdravlje dok se nalazi u zatvoru u Kanadi, navodi se u sudskim dokumentima.

Meng Vanžou je uhapšena u Kanadi 1. decembra i trenutno čeka odluku suda o izručenju Sjedinjenim Državama, a pod zakletvom je izjavila da je nedužna po pitanju optužbi za koje se tereti, prenosi Rojters.

Prema njenim riječima, završila je u bolnici zbog visokog pritiska nakon hapšenja.

Optužbe sa kojima se Mengova suočava u SAD dovode se u vezu sa time da je "Huavej" koristio svoju nezvaničnu podružnicu pod nazivom "Skajkom" kako bi pristupio tržištu Irana prilikom poslovanja, što bi bilo u suprotnosti sa američkim sankcijama.

Mengova je optužena za prevaru.

Prema navodima tužioca, ona je uvjeravala banke da su "Huavej" i "Skajkom" bile odvojene kompanije, dok SAD smatraju da je u pitanju ista firma, piše Tanjug.

Kanadski tužilac protivi se puštanju Mengove na slobodu uz kauciju, tvrdeći da ona ima velika sredstava i da namjerava da pobegne iz zemlje i vrati se u Kinu.

S druge strane, njen advokat kaže da činjenica da finansijska direktorka "Huaveja" ima izvanredne resurse ne može da bude faktor kojim bi se isključila kaucija.

Mengova je, inače, ćerka osnivača "Huaveja" Rena Žengfeja.

Kompanija "Huavej" jedan je od najvećih proizvođača telekomunikacione opreme i drugi na svijetu proizvođač pametnih telefona iza "Samsunga", a ispred američkog "Epla".

Bonus video: