IZBJEGLIČKA KRIZA

Srbija ne razmišlja o zatvaranju granice

„Srbija će biti spremna da brani svoj prostor, spremna je da se nosi sa krizom i spremni smo da otvorimo i još kapaciteta, ali nam je potrebna politička volja šta će se dogoditi u budućem vremenu“, rekao je Stefanović
21 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Stefanović, Foto: Betaphoto
Nebojša Stefanović, Foto: Betaphoto
12.02.2019. 23:53h

Srbija ne razmišlja o zatvaranju granice i očekuje od Evrope stav u rješavanju migrantske krize, saopštili su danas ministri unutrašnjih poslova i za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin.

 Stefanović je na konferenciji za novinare ocijenio da se odnosi u Evropi komplikuju i naveo primjere zatvaranje granice Austrije prema Sloveniji, razmatranje Slovenije da zatvori granice prema Hrvatskoj, zatvaranje mađarskog zelenog graničnog pojasa sa Hrvatskom.

„Evropa mora doneti neku vrstu odluke koja će biti obavezujuća za sve države članice, ali i dati smjernice kako da postupamo dalje, pogotovo što je ovakva vrsta krize komplikovana, a posebno sada kada idu hladni dani, kiše i snijeg“, rekao je Stefanović.

On je kazao da Srbija i dalje ne razmatra zatvaranje granica.

„Zato što smatramo da to nije rješenje. Mi u svakom trenutku možemo da kontrolišemo granice naše zemlje i potpuno zatvorimo i za saobraćaj i za migracije, ali šta bi time dobili osim veću muku za te ljude“, rekao je Stefanović, prenosi Tanjug.

 Prema njegovim riječima, Srbija osjeća odgovornost prema tim ljudima, ali je na Evropi da definiše neka pravila igre i očekuje da dobije adekvatnu pomoć.

„Srbija će biti spremna da brani svoj prostor, spremna je da se nosi sa krizom i spremni smo da otvorimo i još kapaciteta, ali nam je potrebna politička volja šta će se dogoditi u budućem vremenu“, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

 On je dodao da nije moguće da se svi migranti zadrže na teritoriji Srbije, niti to može ekonomski da izdrži, niti to inače radi ijedna država u Evropi.

„Nama migranti dolaze iz Evropske unije (EU) i mi se moramo dogovarati sa EU kakva će biti politika dalje u vezi te situacije, koja prevazilazi i njene kapacitete“, rekao je Stefanović.

Vulin je naveo da je situacija na graničnom prelazu Berkasovo veoma teška, da će se preduzeti mjere, očistiti prostor i ukloniti šatori i donijeti novi i ljudi snabdijevati hranom, vodom i svime što je potrebno.

 Međutim, upozorio je Vulin, to je sve „liječenje prehlade“, a suštinski bolest je mnogo teža.

„EU mora da kaže koliko će ovo još moći da traje. Srbija nije odgovorna za migrantsku krizu i shodno tome ne može ni da da rejšenje, niti da nosi teret te krize“, rekao je Vulin.

 On je precizirao da je u Srbiji trenutno oko sedam hiljada migranata, što je veliki, ali ne i preveliki broj, ali i upozorio da je druga situacija ako ostaju na teritoriji Srbije, sa čim bi morali da se nose na potpuno drugi način.