53 ZEMLJE PODRŽALE PREDLOG

Unesko prihvatio ideju Italije: Plavi šljemovi će čuvati kulturnu baštinu od islamista

Mirovnjaci Ujedinjenih nacija, poznati po plavim šljemovima koje nose, moći će da se konsultuju s italijanskom policijom koja čuva istorijsku baštinu, kazao je ministar kulture u italijanskoj vladi Dario Frančeskini
1 komentar(a)
Plavi šljemovi, Plavi šljem, Foto: Shutterstock
Plavi šljemovi, Plavi šljem, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.10.2015. 07:25h

Italijanske vlasti saopštile su da je Unesko prihvatio njihovu ideju da "Plavi šljemovi" UN čuvaju istorijsku baštinu i kulturne objekte širom svijeta od napada islamističkih ekstremista.

Ministar kulture u italijanskoj vladi Dario Frančeskini rekao je da su 53 zemlje glasale za taj predlog, pošto je teroristička Islamska država (ID) uništila brojne antičke spomenike i građevine, uključujući i Palmiru u Siriji.

"Suočena s terorističkim napadima ID i strašnim slikama Palmire, međunarodna zajednica ne može samo da stoji i gleda", rekao je Frančeskini i dodao da su stalne članice Savjeta bezbjednosti UN podržale ideju.

Mirovnjaci Ujedinjenih nacija, poznati po plavim šljemovima koje nose, moći će da se konsultuju s italijanskom policijom koja čuva istorijsku baštinu, dodao je on.

Ideja se odnosi na "važne oblasti pod rizikom od terorističkih napada ili u ratnim zonama ili zonama pogođenim prirodnim katastrofama, u koje međunarodna zajednica može da pošalje "Plave šljemove", kako bi zaštitila kulturne objekte i spriječila da budu uništeni, prenio je AFP.

U maju ove godine, ID je zauzela Palmiru i razorila najvrednije antičke spomenike i građevine u tom gradu.

Unesko je uništenje antičkog rimskog hrama u Palmiri nazvao ratnim zločinom.

ID je demolirala i Hartu, Nimrud i Korsabad, a pretpostavlja se da stoji i iza uništenja najmanje deset vjerskih i istorijskih spomenika u gradu Timbuktu u Maliju.

Preporučujemo za Vas