SAD kritikuju vjersku represiju islamista i antisemitizam u Evropi

Stejt department je naveo da je u ljeto 2014. godine u Francuskoj izbio "talas anti-izraelskog ponašanja koji se u nekim slučajevima može protumačiti kao antisemitizam
88 pregleda 1 komentar(a)
antisemitizam, Foto: Shutterstock
antisemitizam, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.10.2015. 19:13h

SAD su danas osudile vjersku represiju džihadista iz Islamske države u Siriji i Iraku i izrazile zabrinutost i zbog porasta antisemitizma u Francuskoj i Njemačkoj, javile su svjetske agencije.

U godišnjem izvještaju o vjerskim slobodama, američki Stejt department je Islamsku državu optužio za "brutalni progon" vjerskih manjina, posebno hrišćana.

SAD su osudile i Kinu i Iran i njihovu, kako je navedeno, "monstruoznu" politiku vjerske diskriminacije, ali su ove godine kritikovale i svoje arapske i evropske saveznike, Saudijsku Arabiju, Njemačku i Francusku.

Stejt department je naveo da je u ljeto 2014. godine u Francuskoj izbio "talas anti-izraelskog ponašanja koji se u nekim slučajevima može protumačiti kao antisemitizam".

Američka diplomatija kao primjer navodi prošlogodišnje demonstracije u Parizu protiv Izraela za vrijeme izraelske vojne ofanzive u pojasu Gaze.

Bonus video: