Islamska država ponovo uništava spomenike u Palmiri

ID kontroliše Palmiru od maja, kada je iz njega protjerala vladine snage, a zatim je minirala spomenike i istorijska zdanja. ID smatra te objekte svetogrđem
4 komentar(a)
Palmira, Foto: Wikipedia
Palmira, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 05.10.2015. 08:14h

Pripadnici Islamske države raznijeli su Trijumfalnu kapiju, jedan od najznačajnijih spomenika u drevnom sirijskom gradu Palmiri, rekao je sirijski ministar antikviteta Mamun Abdelkarim za Rojters.

Abdelkarim je rekao da su mu izvori u Palmiri potvrdili da je raznijeta Trijumfalna kapija, biser postojeće kolekcije u gradu oazi. U tom gradu, džihadisti su prethodno uništili svetilište posvećeno Baal Šaminu i 2.000 godina stari Belov hram.

ID kontroliše Palmiru od maja, kada je iz njega protjerala vladine snage, a zatim je minirala spomenike i istorijska zdanja. ID smatra te objekte svetogrđem.

Grad Palmira, uključujući i četiri groblja van gradskih zidina, upisan je na Uneskovu listu svjetskog nasljeđa 1980. Uništavanje drevnih lokaliteta postalo je manir Islamske države. Uz uništenja u Siriji, Islamska država uništila je statue, svetilišta i rukopise u iračkom gradu Mosulu i drevni asirski grad Nimrud.

Bonus video: