UKINUTA BLOKADA

Hrvatska otvorila granicu sa Srbijom, zadržava pravo da je ponovo blokira

Vlada Srbije večeras je donijela odluku o stavljanju van snage kontramjera preduzetih prema Hrvatskoj nakon što je ta država blokirala granice ka Srbij
103 pregleda 0 komentar(a)
Bajakovo, Foto: Betaphoto/HINA
Bajakovo, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 25.09.2015. 20:09h

Hrvatska vlada saopštila je danas da su granični prelazi prema Srbiji “otvoreni za sav saobraćaj, bez ikakvih ograničenja”, saopšteno je na Tviter nalogu vlade.

“Granični prelazi Bajakovo i Tovarnik otvoreni su za sav promet bez ikakviuh ograničenja,” navodi se u poruci.

„U 17 časova je izrvšena deblokada granice. Svi automobili bez obzira na registracije mogu ući u Hrvatsku“, objasnio je ministar policije Ranko Ostojić.

On je naveo da je smanjen pritisak izbjeglica koje dolaze iz pravca Srbije, te da je do sada u Hrvatsku ušlo 60.000 ljudi, a jutros je ta brojka bila 58.000.

Prethodno je evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han u Beogradu apelovao na hrvatske vlasti da otvore granicu.

Vlada Srbije ukinula kontramjere

Vlada Srbije večeras je donijela odluku o stavljanju van snage kontramjera preduzetih prema Hrvatskoj nakon što je ta država blokirala granice ka Srbiji.

Odluka Vlade Srbije stupa na snagu odmah i od ovog momenta kamioni i roba iz Hrvatske moći će po uobičajenoj proceduri da ulaze u Srbiju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić predložio je na sjednici Vlade, da se donese odluka kojom bi se stavili van snage zaključci kojima su donijete kontramjere na blokadu granica od strane Hrvatske.

On je istakao da odluku Hrvatske da odustane od svojih jednostranih mjera, koje su donijete protiv ekonomskih interesa Srbije, ne smatra velikom pobjedom Srbije, pobjedom naše vlade, već pobjedom razuma budućnosti.

Prema njegovim riječima je EU odigrala veliku ulogu u povlačenju odluke hrvatskih vlasti.

Vučić je pozdravio odluku hrvatskih vlasti, "bez obzira kakvim motivima su se rukovodili i šta je stvarni razlog donošenja odluke".

"Nijednog sekunda nismo željeli da donesemo bilo kakve mjere, već samo da odbranimo našu zemlju i zaštitimo naše nacionalne interese. Ponosan sam na građane Srbije koji su razumjeli da je važno da se zaštitimo", poručio je on.

Ostojić: Hrvatska zadržava pravo mjera prema Srbiji

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić rekao je da Hrvatska zadržava pravo da ponovo uvede mjere prema Srbiji ukoliko se ponovi situacija nekontrolisanog priliva ljudi.

U razgovoru za RTL on je na pitanje da li je granica otvorena zbog pritiska iz Brisela, rekao da Evropska komisija nema ništa s deblokadom.

"Hrvatska je samostalna država i clanica EU. Ne može se dogoditi da se jedna nečlanica poziva na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Mislim da je premijer bio jasan, mislim da će neki dugo pričekati da se pridruže EU”, rekao je Ostojić, a prenio "Jutarnji list".

“Izdržali smo i 10.000 i 70.000, to nije problem dok god tranzit ide. Na čemu smo insistirali jeste da stane neorganizovan i nekoordinisan priliv” izbjeglica, dodao je hrvatski ministar.

Ostojić je objasnio da je "bio u Beogradu i da se čuo telefonski sa ministrom spoljnih poslova Srbije".

"Bio sam i u Briselu, ali to ne može biti na način da mi kažu da u Srbiji nema nikoga ili da mi kažu da je Mađarska spremna da sarađuje", dodao je on.

"Na terenu imamo potpuno drugačiju situaciju. Dakle, ti razgovari su gubljenje vremena. Mi smo ovdje spasavali živote. Hrvatska je napravila veliki posao. Treba zahvaliti svima koji su ovdje pomagali, od policajaca do volontera. To su sve heroji koji su ovdje pomagali cijele dane i noći", istakao je Ostojić.

Dačić: Pobjeda Sbije i poraz neodgovorne politike Milanovića

Ukidanje jednostrane i protivpravne odluke hrvatske vlade o blokadi‎ granice sa Srbijom predstavlja veliki uspjeh politike Vlade na čelu s premijerom Aleksandrom Vučićem i veliki poraz neodgovorne politike Vlade Hrvatske i njenog premijera Zorana Milanovića, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Građane i privrednike u regionu ovakav ishod može samo da raduje, jer je načelo slobode kretanja ljudi, robe i kapitala od ključnog značaja za ekonomski razvoj i stabilnost, navodi se u saopštenju ministra.

"Građane Srbije može da raduje činjenica da Srbija ima premijera i vladu koji su sposobni i hrabri da donose najbolje moguće odluke za Srbiju i da u tome imaju podršku EU i drugih naših partnera. To se po prvi put jasno vidjelo poslije dugog niza godina i to najbolje potvrđuje da je Srbija na pravom i dobrom putu“, naveo je u izjavi Dačić.

Stefanović: Velika pobjeda za našu zemlju i narod

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je Vlada ostvarila veliku pobjedu jer je ponovo uspostavljen saobraćaj bez ograničenja u pravcu ka Hrvatskoj.

"Ovo je dobar znak. Sada naši građani mogu bez ograničenja i bez ikakvih smetnji da putuju u Hrvatsku. Pokazalo se da je Vlada Srbije bila u pravu i da je ostvarila jednu veliku pobjedu za našu zemlju i naš narod", rekao je Stefanović, saopštilo je njegovo ministarstvo.

Ministar je istakao da je Srbija dobila diplomatsku borbu u kojoj se pokazalo da su bili prekršeni Sporazum Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju i drugi sporazumi.

"Očekujem da će se na današnjoj sjednici Vlade Srbije, u 21 sat, raspravljati i o tački dnevnog reda koja će predvideti ukidanje mjera koje je Srbija uvela kao odgovor na ekonomsku agresiju Hrvtaske", najavio je Stefanović.

On je dodao i da je ovo pokazatelj da je Srbija ozbiljno i odgovorno vodila politiku i da će u budućnosti uvijek moći da odbrani nacionalne interese.