Zašto Islamska država uništava drevne gradove: Zarađuju milijarde na crnom tržištu

"Svi predmeti iz Palmire su neprocjenjivi. To su milijarde dolara. Tržište postoji. Prihvatiće svaki predmet i platiće se koliko god treba. Islamska država na dobitku je kod svakog koraka, kod svakog uništenja", kazala je Farčak za Independent
34 komentar(a)
Palmira (novina)
Palmira (novina)
Ažurirano: 05.09.2015. 10:13h

Arheologinja Džoan Farčak smatrada da teroristička organizacija Islamska država ne uništava drevne gradove iz mržnje već da bi predmete iz njih prodavala na crnom tržištu.

Islamska država nedvano je uništila drevni grad Palmiru u Siriji.

"Svi predmeti iz Palmire su neprocjenjivi. To su milijarde dolara. Tržište postoji. Prihvatiće svaki predmet i platiće se koliko god treba. Islamska država na dobitku je kod svakog koraka, kod svakog uništenja", kazala je Farčak za Independent.

On tvrdi da se starine iz Palmire već prodaju u Londonu i u drugim djelovima Evrope samo nekoliko mjeseci nakon što je Islamska država zauzela grad.

Kada su u Iraku počeli zauzimati drevna nalazišta snimili su svoje borce kako uništavaju sve što vide. Ubrzo su uvidjeli kako na taj način ne dobijaju maksimalnu pažnju.

"Islamska država uči na svojim greškama. Uništili su Nimrud u jednom danu, ali su objavili samo 20 sekundi snimka", kazala je Farčak.

Bonus video: