Satelitski snimci potvrdili uništavanje drevnog hrama u Palmiri

Nedjelju dana ranije pripadnici Islamske države pogubili su glavnog arheologa koji je četiri decenije brinuo o ostacima Palmire, Haleda al-Asada
4 komentar(a)
Belov hram, Palmira, Islamska država, Foto: Twitter
Belov hram, Palmira, Islamska država, Foto: Twitter
Ažurirano: 01.09.2015. 07:07h

Satelitski snimci potvrđuju da je Islamska država uništila drevni Belov hram u antičkom gradu Palmiri u sirijskoj pustinji, saopštile su u ponedjeljak Ujedinjene nacije, piše CNN.

"Možemo potvrditi uništavanje glavnog zdanja Belovog hrama, niza stubova u neposrednoj blizini", navela je UN-ova agencija za obuku i istraživanje (Unitar) nakon upoređivanja satelitskih snimaka prije i poslije eksplozije u Palmiri u ponedjeljak ujutro.

Prema navodima UN-ove agencije, na snimcima od 27. avgusta vidljiva je cjelovita struktura hrama dok je na najnovijim snimcima vidljivo tek nekoliko stubova tog lokaliteta što, prema Unitaru, otklanja sumnju u to da je 2.000 godina star hram zaista uništen.

Riječ je o drugom po redu činu destrukcije u nedjelju dana koji su u Palmiri izveli pripadnici terorističke Islamske države. Prethodno su 23. avgusta u potpunosti eksplozijom uništili manji hram, Bal Šamin.

Nedjelju dana ranije pogubili su glavnog arheologa koji je četiri decenije brinuo o ostacima Palmire, Haleda al-Asada.

Sirijski aktivisti su u nedjelju objavili da je IS uništila Belov hram, jednu od najznačajnijih građevina iz antičkog doba na Bliskom istoku.

Pripadnici IS-a posljednjih mjeseci uništavaju istorijske lokalitete na području Sirije i Iraka koji se nalaze pod njihovom kontrolom.

Ostaci antičke Palmire na spisku su UNESCO-ove svjetske kulturne baštine.

Bonus video: