Ban zaprepašćen varvarskim napadima ekstremista u Palmiri

Ekstremisti su u nedjelju eksplozivom digli u vazduh hram Balšamin u Palmiri
1 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.08.2015. 07:03h

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da je zaprepašćen izvještajima da su ekstremisti Islamske države uništili hram u drevnom sirijskom gradu Palmiri i ubili čuvenog sirijskog eksperta za antiku i arheologa, Kaleda Asada.

"Ovi varvarski napadi terorista pridružili su se dugačkoj listi zločina počinjenih u posljednje četiri godine u Siriji protiv njenog naroda i nasljeđa", naveo je Ban u saopštenju.

Ban je pozvao vlade svijeta da se "ujedine i neodložno djeluju da bi se zaustavile ove terorističke aktivnosti", prenijela je agencija AFP.

Ekstremisti su u nedjelju eksplozivom digli u vazduh hram Balšamin u Palmiri.

Palmiru su džihadisti zauzeli krajem maja, posle čega se pojavila informacija da su grad minirali, a u julu da su uništili nekoliko drevnih spomenika, uključujući na ulazu u muzej statuu Lava drevnoarapske boginje Alat, staru oko 2.000 godina.

Prema predanju, Palmiru je osnovao biblijski car Solomon i jedan je od najbogatijih gradova kasne antike, u oazi Sirijske pustinje.

Ruševine koje se protežu na tri kilometra na spisku su objekata svjetske kulturne baštine Uneskoa.

Prije nekoliko dana, pripadnici ID pogubili su u Palmiri čuvenog sirijskog eksperta za antiku i arheologa, bivšeg direktora arhitektonsko-istorijskog kompleksa, 82-godišnjeg Kaleda Asada, kojem su odsjekli glavu.

Članovi porodice rekli su da je Asadovo obezglavljeno tijelo bilo vezano za antički stub na centralnom trgu Palmire. Prije ubistva, Asada su nekoliko nedjelja mučili.

Bonus video: