Islamska država uništila čuveni hram u Palmiri

Izgradnja hrama Balšamin počela je 17. godine, a rimski imperator Hadrijan ga je povećao i uljepšao 130. godine. Balšamin je feničanski Bog neba
18 komentar(a)
Palmira, Foto: Reuters
Palmira, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.08.2015. 05:26h

Ekstremisti Islamske države digli su u vazduh hram Balšamin u drevnom gradu Palmiri na istoku Sirije, koji je svrstan u svjetsku baštinu, rekao je danas direktor Antikviteta i muzeja Sirije, Mamun Abdulkarim.

On je rekao da su pripadnici Islamske države danas postavili veliku količinu eksploziva u hram Balšamin u starom gradu Palmiri i onda ga digli u vazduh. Dodao je da je veliki dio građevine uništen kao i stubovi oko nje.

Izgradnja hrama Balšamin počela je 17. godine, a rimski imperator Hadrijan ga je povećao i uljepšao 130. godine. Balšamin je feničanski Bog neba.

Abdulkarim je rekao da su najcrnja strahovanja počela da se ostvaruju, da su ekstremisti u julu uništili čuvenu statuu koja se nalazila na ulazu muzeja Palmire i pretvorili muzej u zatvor i sud. Oni su u utorak odrubili glavu bivšem direktoru Antikviteta, poznatom arheologu Kaledu Al Asadu i okačili njegovo krvavo tijelo o stub u gradu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava potvrdila je da je taj istorijski spomenik uništen, ali su oni naveli da je uništen prije mjesec dana.

Ekstremisti su krajem maja od sirijskih vlasti oteli grad Palmiru, poznat kao dio svjetske kulturne baštine na listi Uneska.

Bonus video: