Posvetio život Palmiri, teroristi ga obezglavili i objesili na centralnom trgu

"Samo zamislite stručnjaka koji je pružio toliko toga ovom mjestu i istoriji da bude obezglavljen i da njegovo tijelo visi sa jednog od drevnih stubova usred Palmire"
15 komentar(a)
Palmira, Islamska država, Foto: Beta-AP
Palmira, Islamska država, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 19.08.2015. 07:34h

Islamska država je obezglavila šefa odjeljenja za antikvitete u drevnom sirijskom gradu Palmiri i objesila njegovo tijelo na stub na glavnom trgu.

Teroristi su preuzeli grad u maju, ali nije poznato da su uništili monumente u tom gradu iako imaju reputaciju uništavača artifakata. Smatra da se artifakte uništavaju usljed puritanske interpretacije islama.

Kaled Asad je imao 82 godine i radio je preko 50 godina kao šef antikviteta u Palmiri. Njegova familija je obaviještena o smrti, naveo je državni šef antikviteta u Siriji Mamun Abdulkarim.

Asad je bio uhapšen i ispitivan preko mjesec dana, ispričao je Abdulrakim Rojtersu.

"Samo zamislite stručnjaka koji je pružio toliko toga ovom mjestu i istoriji da bude obezglavljen i da njegovo tijelo visi sa jednog od drevnih stubova usred Palmire", potrešen je Abdulkarim.

Asad je bio poznat po više stručnih radova koji su objavljivani u međunarodnih arheološkim časopisima. Radio je sa američkim, francuskim, njemačkim i švajcarskim arheolozima na iskopavanju i istraživanju poznatih ostataka Palmire, mjesta koje je pod zaštitom UNESKO-a.

Prije nego što je grad zauzela Islamska država, sirijski zvaničnici su uspjeli da sklone na stotine drevnih statua jer su strahovali da će ih militanti uništiti.

U junu je Islamska država uništila dva drevna hrama koji nisu dio struktura iz doba drevnog rima, a koje su militanti smatrali paganskim i svetogrđem.

Bonus video: