Oda imbecilnosti: Odbila da ženi sa hidžabom da neotvorenu limenku

"Nemam ovlašćenje da dajemo neotvorene limenke ljudima jer bi mogli da ih iskoriste kao oružje"
59 pregleda 45 komentar(a)
Tahera Ahmad, Foto: Buzzfeed.com
Tahera Ahmad, Foto: Buzzfeed.com
Ažurirano: 01.06.2015. 08:05h

Jednostavan zahtjev da joj se da neotvorena limenka soka na letu Junajted Erlajnsa je ostavio Taheru Ahmad u suzama.

Ahmad, koja je direktorka međuvjerskog angažmana na Nortvestern univerzitetu, je putovala iz Čikaga u Vašington kako bi promovisala dijalog između mladih Palestinaca i Izraelaca.

Na glavi je nosila hidžab, a iz higijenskih razloga je tražila neotvorenu limenku soka. Stjuardesa joj je rekla da to ne može da uradi, ali je onda dala neotvorenu limenku piva čovjeku pored.

Ahmad se pobunila i pitala zašto je to uradila, a dobila je odgovor: "Nemam ovlašćenje da dajemo neotvorene limenke ljudima jer bi mogli da ih iskoriste kao oružje".

Onda je stjuardesa naglo otvorila i limenku piva koju je prethodno dala putniku.

Ahmad je potom pitala ostale putnike da li su vidjeli što se dešava, ali je doživjela još jednu neprijatnost. Čovjek koji je sjedjeo preko puta je povikao: "Ti muslimanko, treba da je***o umukneš. Da, ti znaš da bi to koristila kao oružje. Zato umukni".

Portparol Junajteda Čarls Hobart je kazao da je stjuardesa više puta pokušala da udovolji zahtjevu Ahmad, ali da je došlo do "nesporazuma".

Međutim, on nije htio da objasni o kakvom se nesporazumu radi, napomenuvši da je pričao sa Ahmad kako bi se "bolje razumjeli" i da se izvinio "što nije uslužena valjano na putu".

Ahmad je poručila da kompanija pokušava da trivijalizuje diskriminaciju koju je doživjela.

"Nisam dobila pisano, iskreno izvinjenje zbog bola koji sam doživjela i riječi mržnje. Ne radi se o limenci soka", napisala je Ahmad na Facebooku.

Napisala je i da je redovno ranije dobijala neotvorena pića, i da ne želi da se stjuardesa otpusti.

"Ne očekujem da Junajted kazni neopravdano ponašanje, diskiminaciju i riječi mržnje, već da prizna svoju odgovornost", navela je.

Stjuardesa i pilot su se kasnije izvinili Ahmad.

Bonus video: