Univerzitet Al Azhar: Očuvanje Palmire, bitka za čitavo čovjenčanstvo

Palmira se nalazi na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine i predstavlja pravu oazu sa ruševinama iz antičkog doba
0 komentar(a)
Palmira, Islamska država, Foto: Beta-AP
Palmira, Islamska država, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 24.05.2015. 16:54h

Kairski univerzitet Al-Azhar, vodechi autoritet sunitskih muslimana, saopštio je danas da očuvanje drevnog grada Palmire od uništenja džihadista iz Islamske države predstavlja "bitku za čitavo čovječanstvo".

Ekstremisti iz Islamske države, koji su ove nedjelje zauzeli čuveni antički grad Palmira u Siriji, ušli su u četvrtak u muzej toga grada, ali nijesu uništili dragocjenosti u njemu.

"Zaštita te arheološke zone od uništenja i pljačke predstavlja bitku za čitavo čovječanstvo", navodi se u saopštenju džamije-univerziteta.

"Moramo da ujedinimo napore i zaštitimo jedan od najznačajnijih arheoloških nalazišta na Bliskom istoku od džihadističkog uništenja", dodaje se u saopštenju, u kojem se poziva međunarodna zajednica da preduzme hitne mjere i spriječi Islamsku državu da uništi spomenike Palmire.

Sunitski univerzitet je naveo da je uništavanje svjetske i kulturne baštine zabranjeno šerijatskim zakonom, kao i krađa antikviteta.

Prije rata u Siriji, hiljade turista svake godine je posjećivalo taj arheološki lokalitet duboko u pustinji, kog Sirijci zovu "Nevjesta pustinje".

Palmira je poznata po ostacima iz rimskog doba, a svojevremeno je privlačila hiljade turista svojim stubovima i hramom boga Bala.

Od početka sirijskog sukoba u martu 2011, pljačkaši kradu predmete iz muzeja, dok su oštećeni ostaci drevnih građevina.

Sirijska TV: Islamska država ubila najmanje 400 ljudi u Palmiri

Pripadnici Islamske države ubili su najmanje 400 ljudi, većinom žena i djece, u drevnom sirijskom gradu Palmiri, objavila je danas državna televizija.

Opozicioni aktivisti tvrde na društvenim mrežama da se stotine tijela mogu vidjeti na ulicama grada, od kada su ga u srijedu zauzeli ekstremisti, prenio je Rojters.

Ozloglašeni džihadisti koji su osnovali kalifat prošle godine na teritoriji Iraka i Sirije, prokrčili su put u Palmiru pješice, poslije prodora na sjeveru grada.

Palmira se nalazi na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine i predstavlja pravu oazu sa ruševinama iz antičkog doba.

Događaji u Palmiri izazvali su oštre reakcije javnosti, a Unesko je saopštio da bi uništenje ovog grada bio "ogroman gubitak za čovječanstvo".

Oboren sirijski vojni helikopter

Sirijski vojni helikopter srušio se kod vazduhoplovne vojne baze Kvejras na severu Sirije kod granice sa Turskom, a kompletna posada helikoptera je poginula, javila je danas sirijska državna televizija.

Neimenovani sirijski vojni zvaničnik potvrdio je da se vladin helikopter srušio zbog, navodno, tehničkih problema tokom polijetanja, bez navođenja koliko je brojila posada helikoptera u vrijeme nesreće, prenijela je agencija AP.

AFP dodaje da je džihadistička grupa na tviteru potvrdila da su oni oborili sirijski vladin helikopter sa protiv-avionskom raketom.

Na istom tvitu su navedena imena tri člane posade helikoptera koji su poginuli i postavljene su slike helikoptera u plamenu.

I Sirijska opservatorija za ljudska prava tvrdi da su helikopter oborili borci Islamske države poslije ponoći u blizini vojne baze Kvejris na istoku provincije Alepo.

Direktor Observatorije Rami Abdel Rahman rekao je bar jedan član posade poginuo i da "sudbina ostalih nije poznata", navodi AFP.

Bonus video: