Kao kolijevka civilizacije, Palmira pripada svima nama

Uništenje antičkog grada Palmire u Siriji, koji su zauzeli džihadisti Islamske države, bilo bi ogroman gubitak za čovječanstvo, kazala je u četvrtak direktorica UNESCO-a Irina Bokova, a zabrinutost je izrazila i Evropska unija
174 pregleda 3 komentar(a)
Palmira, Foto: Wikipedia
Palmira, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 21.05.2015. 18:18h

U samo nedjelju dana osvojena su dva velika sirijska grada. Osvajanjem istorijskog grada Palmire, pod nogama samoproglašene Islamske države leži više od 50 odsto Sirije. Lokalne vlasti napominju da je na dijelu neviđen masakr. Borci ISIS-a ubijaju pobunjenička plemena koja još drže otpor, piše The Guardian.

"Ne postoje snage koje bi mogle da ih zaustave u njihovom pokolju kao ni pri uništavanju kulturne i istorijske baštine, svjetske civilizacije", rekao je Rami Abdurham, vođa sirijske organizacije za ljudska prava.

Nakon sedmicu dana žestokih borbi i otvorene vatre sa svih strana, džihadisti su na korak bliže ostvarenju svog cilja, a to je spajanje zauzete teritorije sa uporištima u gradovima Homosu i Dasku.

Prema riječima lokalnog aktiviste, ISIS uništava grad ne bi li ga što prije 'očistio' od Asadove vojske. Ubijaju i pripadnike sunitskog plemena Šaitat koji su se borili na strani Asada i njegove vojske.

Palmira je skoro prazna, a nema nikog da se bori protiv boraca Islamske države. Imaju pristup svim veličanstvenim, istorijskim spomenicima i ruševinama grada Palmire, a svijet je u strahu da će sa lica Zemlje izbrisati veliki dio ljudske istorije, baš kao što su to učinili u Iraku.

Žele da pokrenu novu eru

Osim 95.000 kvadratnih kilometara teritorije Sirije, ISIS u rukama drži i najveće elektrane koje strujom snabdjevaju velik dio zemlje, pa čak i onaj za zapadu koji je još slobodan, piše Sky news.

Prema riječima istoričara i stručnjaka, borci samoproglašene Islamske države uništavaju ljudsku civilizaciju radi, kako tvrde, pogrešnih idola. Njihovo uništavanje za cilj ima iskorjevanje politeizma, mnogoboštva te vraćanje na monoteizam, vjeru u samo jednog boga.

Žele da zaustave širenje mnogoboštva te pokrenu novu eru, eru vjere u jednog, istinitog i 'pravog' boga, tvrde stručnjaci.

Ogroman gubitak za čovječanstvo

Uništenje antičkog grada Palmire u Siriji, koji su zauzeli džihadisti Islamske države, bilo bi ogroman gubitak za čovječanstvo, kazala je u četvrtak direktorica UNESCO-a Irina Bokova, a zabrinutost je izrazila i Evropska unija.

"Palmira je izvanredna svjetska baština u pustinji i njeno uništenje bilo bi ne samo ratni zločin nego i ogroman gubitak za čovječanstvo", kazala je je Bokova u video poruci objavljenoj na internetu, ponovivši poziv Vijeću bezbjednosti UN-a da se posveti tom pitanju.

"Potrebno je da Vijeće bezbjednosti, svi politički i vjerski čelnici upute apel kako bi se spriječilo to uništenje", dodala je.

"Na kraju, to je kolijevka ljudske civilizacije", koje "pripada cijelom čovječanstvu", kazala je. "Palmira nam govori da sve kulture međusobno utiču jedna na drugu, da se međusobno obogaćuju."

Zabrinutost je izrazila i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

"Ponovno su ubijene stotine ljudi, hiljade bi mogle biti izložene proizvoljnom nasilju, a moguće je i novo uništavanje kulturnih lokacija", kazala je.

Mogerini, koja se nalazi u posjeti Izraelu, istakla je da su "masovna ubistva i namjerno uništavanje kulturnog i arheološkog nasljeđa u Siriji i Iraku ratni zločini po odredbama Rimskog statuta" Međunarodnog krivičnog suda.

Islamska država osvojila je u četvrtak cijelu Palmiru, izazivajući strahove da bi to arheološko blago moglo biti uništeno.

Džihadisti IS-a uništili su nekoliko kipova i vrijednih predmeta u antičkim gradovima u Iraku.

Pustinjski biser

Palmira, "pustinjski biser", nalazi se 210 kilometara sjeveroistočno od Damaska i nalazi se na UNESCO listi svjetske baštine. To je oaza kroz koju su prolazili karavani na putu između Zaliva i Sredozemlja.

Palmira je strateški važna jer otvara put prema velikoj sirijskoj pustinji koja graniči s iračkom pokrajinom Al Anbar koju je Islamska država velikim dijelom već zauzela.

Dnevnik.hr

Bonus video: