Sirijske snage povratile kontrolu u Palmiri

Islamisti bi zauzimanjem Palmire zadali veliki udarac predsjedniku Bašaru el Asadu jer bi time tvorili put ka Homsu i prijestonici Damasku
0 komentar(a)
Palmira, Foto: Screenshot(YouTube)
Palmira, Foto: Screenshot(YouTube)
Ažurirano: 17.05.2015. 13:48h

Sirijski zvaničnik izjavio je da je situacija u drevnom gradu Palmira "u potpunosti pod kontrolom" uprkos prodoru pripadnika Islamske države koji su u subotu zauzeli sjeverni dio grada.

Sirijski opozicioni aktivisti su, takođe, potvrdili da su se ekstremisti povukli iz zgrade lokalnih vlasti koju su zauzeli poslije žestokih borbi sa sirijskim snagama.

Palmira je na spisku svjetske kulturne baštine, a u njoj se nalaze stubovi iz rimskog doba i ruševine stare 2.000 godina.

Islamisti su u Palmiru ušli sa sjevera i nisu došli do mjesta koje je pod zaštitom Uneska, a koje se nalazi jugozapadno od grada.

Pripadnici Islamske države su u područjima koje su zauzeli u Siriji i Iraku pljačkali muzeje i arheološka nalazišta, a njihovo napredovanje ka Palmiri izazvalo je novu zabrinutost.

Šef Uneska Irina Bokova izrazila je duboku zabrinutost i pozvala sve strane da se uzdrže od sukoba u Palmiri.

Guverner provincije Homs Talal Barazi izjavio je da je sirijska vojska sinoć povratila kontrolu u tom mjestu i da je poslato pojačanje.

"Palmira i put koji povezuje taj grad sa gradom Homs su potpuno bezbjedni", kazao je Barazi.

Prema navodima medija, život u Palmiri je normalizovan i prodavnice se postepeno ponovo otvaraju, a sukobi traju u okolnim područjima.

Islamisti bi zauzimanjem Palmire zadali veliki udarac predsjedniku Bašaru el Asadu jer bi time tvorili put ka Homsu i prijestonici Damasku.

Bonus video: