Zahvalan i nakon 70 godina: Oslobodiocu pao na koljena

12 komentar(a)
Džošua Kofman, Danijel Đilespi, Foto: Screenshot (YouTube)
Džošua Kofman, Danijel Đilespi, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 28.01.2015. 09:09h

Džošua Kofman (87) bio je zatvorenik u koncentracionom logoru u Dahauu, a u decembru se u Kaliforniji sreo s jednim od svojih oslobodilaca, veteranom Danijelom Đilespijem.

On mu je, 70 godina nakon što su se posljednji put videli, salutirao.

Njihov susret dogovorio je reditelj Emanuel Rotštajn i on će biti prikazan u dokumentarcu "Oslobodioci Dahaua", koji će biti emitovan na kanalu History, prenosi Huffington Post.

"Želio sam ovo da uradim 70 godina. Volim vas, toliko vas jako volim", kazao je Kofman, koji je oduvijek sanjao da će jednom ponovo da sretne nekog od svojih oslobodilaca. On je pred Đilespijem pao na koljena.

Američke snage stigle su u Dahau da oslobode zatvorenike 1945. godine.

Kofman, koji je u Aušvicu izgubio majku i troje braće, kazao je da su ga u tom trenutku preplavile emocije: "Vidio sam bijelu zastavu kako se vijori i shvatio da je torturi došao kraj. Kad su Amerikanci razvalili vrata, srce mi je ludački lupalo. Iz pakla sam izašao na svjetlost. Zbog toga ću ovom čovjeku biti vječno zahvalan".

Kofman danas živi u zapadnom Holivudu gdje je radio kao vodoinstalater. Ima četiri kćerke i troje unučadi. Đilespi je poslije rata postao trgovac i trenutno živi u Huntington Beachu u Kaliforniji i ima osmoro djece.

Bonus video: