Mekdonau: Borićemo se protiv pošasti antisemitizma

U SAD živi između 4,5-5,7 miliona Jevreja i to je najveća jevrejska zajednica u svijetu izvan Izraela
1 komentar(a)
Izrael, zastava, Foto: Shutterstock
Izrael, zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.01.2015. 08:55h

Bijela kuća upozorila je na porast antisemitizma u Evropi, posebno Francuskoj, gdje je prošle sedmice u Parizu u napadu na košer supermarket ubijeno četvoro Jevreja.

"Nasilni napad na jevrejsku zajednicu u Francuskoj u petak popodne...posljednji je u nizu ozbiljnih incidenata u Evropi i širom svijeta koji reflektuju porast antisemitizma", izjavio je šef osoblja Bijele kuće Denis Mekdonou, prenijela je agencija AFP.

Na događaju u organizaciji Američko-jevrejskog komiteta u vašingtonskoj sinagogi, Mekdonou je rekao da je došao u ime predsjednika SAD Baraka Obame da bi pružio solidarnost američkog naroda francuskom narodu i jevrejskoj zajednici u Francuskoj i cijelom svijetu.

On je, takođe, najoštrije osudio prošlonedjeljne napade u supermarketu i na redakciju satiričnog magazina "Šarli Ebdo", u kojem je 12 ljudi ubijeno, a ukupno je tokom trodnevnih napada ubijeno 17 ljudi.

"Nećemo odustati od našeg opredjeljenja da se borimo protiv pošasti antisemitizma", naglasio je Mekdonou.

U SAD živi između 4,5-5,7 miliona Jevreja i to je najveća jevrejska zajednica u svijetu izvan Izraela, navela je francuska agencija.

Bonus video: