Cijene nafte ponovo pale, Hansen: "Tržište pomalo hvata panika"

U odnosu na visoke prošlogodišnje nivoe, zabilježene u junu, cijene nafte pale su 60 odsto, pritisnute povećanom proizvodnjom, posebno američke nafte iz škriljca, kao i neočekivano slabom potražnjom u Evropi i Aziji
3 komentar(a)
Nafta, Foto: Shutterstock
Nafta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.01.2015. 16:14h

Cijene nafte su danas ponovo pale na međunarodnim tržištima, nakon što su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) podržali prošlogodišnju odluku Organizacije zemalja-izvoznica (OPEC) da se proizvodnja zadrži na važećem nivou.

Na londonskom tržištu cijene barela pale su 1,48 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 45,95 dolara, a kratko su se spustile i na samo 45,19 dolara, najniži nivo od marta 2009. godine. Na američkom tržištu barelom je trgovano po 1,23 dolara nižoj cijeni, od 44,84 dolara, a kratko se barel spustio i na samo 44,21 dolara, prenosi SEEbiz.

"Tržište već pomalo hvata panika i trend je zaista prilično negativan. Nijesmo vidjeli poteze ni izjave koje bi mogle da smanje agresivne prodaje", rekao je Ole Hansen iz norveške banke Saxo.

Naprotiv, ministar za naftu UAE, Suhail bin Mohamed al-Mazrui saopštio je da je OPEC-ova odluka u decembru prošle godine da zadrži proizvodnju na važećem nivou bila ispravna.

"Strategija se neće mijenjati. Time poručujemo tržištu i drugim proizvođačima da moraju biti racionalni", rekao je zvaničnik UAE-a.

U odnosu na visoke prošlogodišnje nivoe, zabilježene u junu, cijene nafte pale su 60 odsto, pritisnute povećanom proizvodnjom, posebno američke nafte iz škriljca, kao i neočekivano slabom potražnjom u Evropi i Aziji.

Umjesto da smanje proizvodnju kako bi se na tržištu postigla ravnoteža, proizvođači iz OPEC-a ponudili su kupcima niže cijene u nastojanju da odbrane svoj tržišni udio.

Pad cijena bio je toliko izražen da se barel za isporuke u februaru prodaje po otprilike sedam USD nižoj cijeni od onog za isporuke u julu, pa su trgovci počeli unajmljivati tankere radi skladištenja nafte na moru.

Taktika skladištenja koristi se kada se nafta može kupovati po niskim cijenama koje bi u budućnosti trebalo da porastu. Tako su se u azijskim i evropskim privredama pojavili deflatorni pritisci, s obzirom na kontinuirano slabu potražnju. U Britaniji je inflacija u decembru potonula na najniži nivo u 14 godina.

Pritisak na cijene tako je velik da ih na duže vrijeme ne uspijeva podržati čak ni rekordni kineski uvoz sirove nafte u decembru, koji je prvi put premašio sedam miliona barela dnevno, a povezan je s popunjavanjem strateških zaliha.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 43,55 USD, što znači da je pala 1,64 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Bonus video: