Smrt sa dostojanstvom: Preminula bolesna djevojka čija je priča dirnula svijet

“Oni pokušavaju da to poistovjete sa samoubistvom, a to nije pošteno, jer nijedan jedini dio mene ne želi da umre. Ali ja umirem”, kazala je prije mjesec dana
11 komentar(a)
Britani Mejnard, Foto: Beta/AP
Britani Mejnard, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.11.2014. 09:32h

Britani Mejnard, 29-godišnja Amerikanka koja je postala lice kontroverznog zakona “Smrt sa dostojanstvom”, u nedjelju je učinila ono što je najavila - uzela lijek i umrla u svom domu u američkoj državi Oregon, okružena porodicom i prijateljima.

“Zbogom svim mojim prijateljima i članovima porodice koje volim. Danas je dan koji sam izabrala da umrem sa dostojanstvom, suočena sa svojom terminalnom bolešću, ovih užasnim tumorom mozga koji mi je uzeo toliko toga... ali bi uzeo i još više”, napisala je na Fejsbuku. ”Svijet je jedno prelijepo mjesto, ovo putovanje je bilo moj najveći učitelj, a moji bliski prijatelji i roditelji najveći darodavci. Zbogom svijete. Širite dobru energiju”.

Ljekari su rekli Majnard da joj je ostalo još šest mjeseci nakon što joj je dijagnostifikovan tumor mozga.

Našla se u svim svjetskim medijima nakon što je saopštila namjeru da umre - zahvaljući zakonu "Smrt sa dostojanstvom" u američkoj državi Oregon - tako što će uzeti smrtonosnu dozu barbiturata, koje će joj prepisati njen ljekar kada bolovi postanu nesnosni.

“Tumor će da me ubije i to je van moje kontrole”, kazala je za časopis “Pipl” prošlog mjeseca. “Razgovarala sa sa mnogim stučnjacima kako ću umrijeti od tumora i da je to užasan, užasan način da neko umre. Stoga, biti u stanju da umrem sa dostojanstvo djelovala mi je manje strašno”.

Mejnard je 6. oktobra pokrenula kampanju na Internetu koja ima za cilj da se pomenuti zakon, “Smrt sa dostojanstvom”, usvoji u većini američkih država.

“Oni pokušavaju da to poistovjete sa samoubistvom, a to nije pošteno, jer nijedan jedini dio mene ne želi da umre. Ali ja umirem”, kazala je prije mjesec dana.

Mejnard je prvo bila odlučila 1. novembra da umre, ali je u četvrtak saopštila da to neće uraditi toga dana.

“I dalje se smijem i šalim sa svojom porodicom i prijateljima toliko da mi se čini da sada nije pravo vrijeme za to”, kazala je na snimku od 13. i 14. oktobra, “ali će uskoro doći, jer osjećam da mi je stanje sve gore”.

Bonus video: