Al Katib: Islamska država planski zauzimala naftna polja

Stručnjak za naftna pitanja je naveo da se ozbiljan dio posla obavlja i u Turskoj
2 komentar(a)
Džihadisti, Islamska država, Foto: Beta-AP
Džihadisti, Islamska država, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 27.09.2014. 19:48h

Američke obavještajne službe su nedavno objavile da Islamska država dnevno zarađuje 3 miliona dolara, a taj prihod uglavnom ostvaruje prodajom nafte.

Direktor iračkog Instituta za energiju Luaj al Katib rekao je da su džihadisti prethodne tri godine planski zauzimali naftna polja u Siriji, prije nego što su počeli da izvode masovne terorističke akcije.

“Njima zapravo nije bio cilj borba protiv režima Bašara al Asada, već to da u istočnom dijelu Sirije zauzmu nalazišta nafte, kako bi obezbijedili sredstva za svoje aktivnosti. U međuvremenu, "vlasništvo" nad naftnim poljima je prelazila na nekoliko terorističkih organizacija, od Al Nusre, preko Islamske države Iraka i Sirije", naveo je Al Katib u intervjuu Hafintgon Postu, a prenosi B92.

On je naveo da je tadašnja ISIS prelaskom u Irak preuzela kontrolu u gradu Mosulu i nastavila dalje napredovanje prema Tikritu i Anbaru, gdje je iskoristila iskustvo stečeno u Siriji i veoma lako došla u posjed nalazišta nafte.

"Grupa se oslanja na saradnju sa lokalnim stanovništvom, odnosno sa ljudima koji se bave trgovinom naftom. U ovom trenutku Islamska država kontroliše 60 posto nafne proizvodnje u Siriji, što je oko 200.000 barela dnevno, dok u Iraku proizvode 80.000 barela, takođe na denvnom nivou", istakao je Al Kadib.

Stručnjak za naftna pitanja je naveo da se ozbiljan dio posla obavlja i u Turskoj.

"Džihadisti prodaju naftu lokalnom stanovništvu, a dobar dio ide i u improvizovane rafinerije, koje se nalaze duž granica sa Turskom. Takođe, južni dio Turske se koristi za švercovanje nafte koja se dalje transportuje terorističkim orgaizacijama. Turska vlada pokušava da se izbori sa tim, ali je veoma teško kontrolisati kompletnu graničnu oblast“, kazao je Al Kadib.

Bonus video: