Bivši predsjednik se vratio u Senegal: Osjetio patnju na daljinu

Njegov dolazak u Senegal je bio najavljen za srijedu, ali senegalske vlasti nisu dale dozvolu da njegov avion leti do Dakara
1 komentar(a)
Karim Vad, Foto: Beta/AP
Karim Vad, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.04.2014. 08:05h

Bivši predsjednik Senegala Abdulaj Vad vratio se sinoć u zemlju poslije dvije godine od poraza predsjedničkim izborima. "Osjetio sam na daljinu patnju svog naroda. Odlučio sam da se vratim i da narodu pokažem pravi put. Ne smijemo da ostavimo Senegal da ovako tone", rekao je Vad u sjedištu svoje stranke gdje se okupilo mnogo stranačkih funkcionera.

Vad je sinoć stigao iz Maroka gdje je na aerodromu u Kazablanki zadržan 48 sati, possto niko od sadašnjih senegalskih zvaničnika nije došao po njega. Vad (87) vladao je Senegalom 12 godina, od 2000. do 2012. godine, kada je otišao u Francusku pošto ga je porazio na izborima sadašnji predsjednik Maki Sal, tada Vadov premijer.

Njegov dolazak u Senegal je bio najavljen za srijedu, ali senegalske vlasti nisu dale dozvolu da njegov avion leti do Dakara. Od kada je najavljen njegov povratak u Senegal, vlasti su uvele vanredne mjere bezjbednosti u Dakaru i zabranile održavanje skupa Vadovih pristalica koje su željele da mu prirede doček.

Vadov sin, Karim (45) već je godinu dana u pritvoru i čeka suđenje. Optužen je da je ilegalno stekao bogastvo procijenjeno na 178 miliona eura. Abdulaj Vad smatra da je njegov sin zatvoren kako se ne bi kandidovao na narednim predsjedničkim izborima 2017. godine.

Bonus video: