Australijski ledolomac zaustavljen u misiji spašavanja ruskog broda

Ruski brod "Akademik Šokalski" zaglavio se 24. decembra kada je i poslao poruku za pomoć, na oko 185 km od francuske baze na Antarktiku
1 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2013. 09:20h

Australijski ledolomac, koji je u misiji spašavanja nasukanog ruskog broda "Akademik Šokalskij", morao je da se vrati zbog sniježnih padavina koje su gotovo potpuno smanjile vidljivost, što je, takođe, spriječilo i akciju spašavanja helikopterom.

Australijski ledomolomac "Aurora" približio se na oko 10 nautičkih milja nasukanom brodu sa 74 putnika i člana posade, kada je morao da odustane zbog snijega i vjetra, prenijela je agencija AFP.

"Aurora" se sada nalazi na otvorenom moru na oko 18 nautičkih milja istočno od ruskog broda zaglavljenog u ledu i pokušaće ponovo akciju spašavanja kada se poboljšaju vremenski uslovi.

Australijski ledolomac je krenuo u misiju spasavanja pošto u tome nije uspio kineski ledolomac.

Ruski brod "Akademik Šokalskij" zaglavio se 24. decembra kada je i poslao poruku za pomoć, na oko 185 kilometara od francuske baze na Antarktiku.

Nezgoda se dogodila zbog jakih vjetrova koji su nabacali led i snijeg oko plovila gdje se ubrzo oformio debeli ledeni pojas.

Brod nijednog momenta nije bio u opasnosti od potonuća, a 74 putnika i članovi posade imaju dovoljno zaliha hrane.

Na ruskom brodu su naučnici i turisti koji su krenuli na obilazak istorijskog putovanja australijskog istraživača Antarktika Daglasa Mausona prije jednog vijeka.

Galerija

Bonus video: