Kairo: Novi bombaški napad, pet osoba ranjeno

Riječ je o drugoj sličnoj eksploziji koja je prije samo tri dana usmrtila 16 ljudi
0 komentar(a)
Egipat, Foto: Reuters
Egipat, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.12.2013. 09:29h

U predgrađu Kaira je danas ranjeno pet osoba u eksploziji bombe, dok je jedna osoba poginula tokom sukoba koji su izbili između policije i pristalica pokreta Muslimanska braća koju su vlasti proglasile terorističkom organizacijom.

Riječ je o drugoj sličnoj eksploziji koja je prije samo tri dana usmrtila 16 ljudi.

Bomba je bila sakrivena u jednom autobusu i eksplodirala je tokom njegovog prolaska kroz predgrađe Nasr siti, a u blizini je otkrivena još jedna eksplozivna naprava koja je demontirana.

Načelnik generalštaba general Abdel Fatah al-Sisi, koji je predvodio zbacivanje sa vlasti predsjednika Mohameda Morsija, upozorio je da će Egipat biti "nepokolebljiv" u borbi protiv terorizma.

Američki državni sekretar Džon Keri osudio je jutrošnji napad i izrazio zabrinutost što su vlasti odlučile da pokret Muslimanska braća proglase terorističkom grupom.

U telefonskom razgovoru sa svojim egipatskim kolegom Nabilom Fahmijem Keri je još podvukao potrebu da se u Egiptu pokrene sveobuhvatan politički proces, uz neophodnost poštovanja ljudskih prava "svih Egipćana kako bi se postigla politička stabilnost i demokratske promjene".

Tenzije na kairskim ulicama su od ranog jutra dostigle usijanje zbog ubistva jednog studenta koji je bio u grupi Morsijevih pristalica koji su se sukobili sa stanovnicima Nasr sitija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u saopštenju navelo da je policija ispaljivala suzavac kako bi rastjerala sukobljene studente Al Azar univerziteta i stanovnike Nasr sitija.

Policija je precizirala da je tokom sukoba došlo do razmjene vatre iz vazdušnih pušaka. Nakon što je sukob okončan, dodaje se u policijskom saopštenju, studenti su se sklonili, a među njima je jedan povrijeđen, a kasnije preminuo.

Vlada u Kairu je u sredu proglasila Muslimansku braću, čiji je član i svrgnuti predsjednik Morsi, "terorističkom organizacijom" i zabranila sve njene aktivnosti, uključujući demonstracije.

"Kabinet proglašava Muslimansku braću terorističkom organizacijom", navodi se u saopštenju koje je poslije sjednice vlade pročitao egipatski ministar višeg obrazovanja Hosam Eisa.

Eisa je dodao da će, u skladu sa tim proglašenjem, krivično goniti one koji pripadaju toj ogranizaciji, koji je finansiraju i promovišu njene aktivnosti.

Da bi pokazale ozbiljnost svojih namjera, egipatske vlasti su juče, dan posijle objave odluke, pohapsile 16 pristalica pokreta.

Muslimanska braća organizuju gotovo svakodnevne proteste otkad je Morsi 3. jula svrgnut sa vlasti.

Bonus video: