Kongres još uvijek bez dogovora, SAD na pragu bankrota

Teret dogovora je sada ponovo pao na Senat, gdje je vođa demokrata Hari Rid izrazio optimiziam oko dogovora sa demokratama u tom domu Kongresa
6 komentar(a)
Kongres SAD, Foto: Drjays.com
Kongres SAD, Foto: Drjays.com
Ažurirano: 16.10.2013. 08:14h

Republikanci u Predstavničkom domu Kongresa nisu uspjeli sinoć da se dogovore oko plana za rješenje budžetske i dužničke krize, a ranije najavljeno glasanje koje je trebalo da se obavi nije održano.

Kako piše "Vašington Post", vođstvo republikanaca nije uspejlo da ubedi konzervativne partijske kolege da podrže koliko-toliko kompromisni predlog, koja bi nakon toga bio upućen Senatu u kome demokrate imaju većinu.

"Gotovi smo za večeras", kratko je za vašingtonski dnevnik izjavio republikanski kongresmen iz Kalifornije Kevin Mekarti.

Teret dogovora je sada ponovo pao na Senat, gdje je vođa demokrata Hari Rid izrazio optimiziam oko dogovora sa demokratama u tom domu Kongresa.

Međutim, televizije u SAD ocjenjuju da, ako i dođe do dogovora u Senatu, to ne znači da će Predstavnički dom takav scenario podržati.

CNN je javio da bi Senat danas prijepodne mogao da glasa o svom predlogu za budžet i limitu za produženje zaduživanja. U tom slučaju bi se tokom dana sve ponovo vratilo u Predstavnički dom.

Posljedice katastrofalne po cijelu svetsku ekonomiju

Ekonomisti upozoravaju da bi u slučaju neusvajanja produženja limita za zaduživanje vlade došlo do katastrofalnih posljedica, ne samo po američku, već i po cjelokupnu svjetsku ekonomiju.

Došlo bi rasta kamatnih stopa kod datih zajmova, smanjenja vrijednosti akcija na berzi, veće nezaposlenosti i moguće nove recesije.

Bila bi ugrožena, ako ne i u potpunosti onemogućena isplata svih vrsta socijalnih i zdravstvenih pomoći američkim građanima, plata pripadnicima vojske, sredstava za povraćaj poreza, kao i isplata novca onima koji su ga uložili u hartije od vrijednosti u vlasništvu SAD.

Kongres je do sada, od 1960. godine, 78 puta davao saglasnost na produženje limita za zaduživanje.

Bonus video: