Carnajev čitao američku desničarsku literaturu

Tamerlan Carnajev, jedan od dvojice braće osumnjičenih da su izvršili bombaški napad u Bostonu, uoči napada je kod sebe imao američku desničarsku literaturu
3 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2013. 09:38h

Tamerlan Carnajev, jedan od braće osumnjičenih za bombaški napad koji se dogodio na maratonu u Bostonu, se pretplatio na desničarske publikacije u kojima se promovišu ideja o nadmoći bijele rase i teorije o vladinim zavjerama, a kod sebe je imao i štivo o masovnom ubijanju.

Do sada se, uglavnom, vjerovalo da su braća Carnajev samouki radikalni džihadisti. BBC je tokom nekoliko mjeseci ekskluzivno razgovarao sa prijateljima napadača da bi pokušao da shvati kako su razvili svoje radikalne stavove.

Tako je otkriveno da je Tamerlan Carnajev imao tekstove u kojima se tvrdi da su teroristički napadi na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. i bombaški napad u Oklahomi 1995. bili vladine zavjere.

Tema drugih tekstova koje je imao bila je "silovanje naših prava na nošenje oružja". Tamerlan Carnajev je, takođe, posjedovao literaturu o motivima masovnih ubistva u kojoj piše kako su počinioci takvih zločina mirno ubijali i ranjavali.

Tu je bilo i tekstova o tome kako američke bespilotne letjelice ubijajju civile i o sudbini zatvorenika u američkom vojnom zatvoru Gvantanamo. Braća Carnajev, koji su etnički Čečeni, proveli su djetinjstvo seleći se po Čečeniji, ruskom regionu gdje je bila u toku islamska pobuna, ali posljednju deceniju su živjeli u Kembridžu, blizu Bostona.

Prijatelji braće su za BBC rekli da se Tamerlan okrenuo protiv SAD i da je postao opsjednut islamom poslije razočaranja koje je doživio kada je njegova bokserska karijera dovedena u pitanje zbog toga što nije imao američko državljanstvo.

"Tamerlan jednostavno nije volio Ameriku. Smatrao je da Amerika napada sve bliskoistočne zemlje i hoće da uzme njihovu naftu", rekao je Majk koji je proveo dosta vremena u stanu čečenske braće.

Nikol Mosalam, predstavnica džamije u Kembridžu koju je Tamerlan posjećivao kaže da se on tamo molio samo povremeno.

Ona ga je opisala kao ljutitog mladog čovjeka kojem je islam postao blizak.

"Što se tiče povezivanja sa islamskom zajednicom ovdje, molitvi, uključivanja, bavljenja humanitarnim radom, sve to je kod njega izostalo. Rekla bih da je bio samo musliman po ubjeđenju", rekla je ona.

Džohar Carnajev, Tamerlanov mlađi brat koji je optužen za bombaški napad na maratonu u Bostonu, neposredno prije hapšenja je na brzinu napisao poruku:

"Mi muslimani smo jedno tijelo. Ako povrijedite jednog povrijedili ste sve nas".

Braća su posjećivala ekstremističke islamske sajtove prije napada. Prijatelji kažu da je mlađi brat konzumirao marihuanu u velikim količinama i da se rijetko molio.

Ovaj njihov prijatelj kaže da je stariji brat kontrolisao Džohara i da nije odobravao njegov način života zato što je volio da se provodi.

"Džohar je bio zastrašen, to bi vjerovatno bila najbolja riječ. Shvatao ga je veoma ozbiljno. On je za njega bio autoritet", dodao je ovaj njihov prijatelj. FBI vodi istragu protiv braće i istražuje eventualne veze koje je Tamerlan mogao imati u ruskoj republici Dagestan koju je posjetio prošle godine.

U toku je upoznavanje Obavještajnog odbora Predstavničkog doma američkog Kongresa sa tim. Predsjednik Odbora Majk Rodžers kaže da vjeruje da je majka braće, Zubeidat Carnajev, imala ulogu u njihovoj radikalizaciji.

"Na to su ga podsticali članovi porodice, to pouzdano znamo", kaže Rodžers.

Zubeidat, međutim, negira ove optužbe. Tamerlan je ubijen u aprilu u sukobu sa policijom koji je okončan tako što ga je mlađi brat pregazio pokušavajući da pobjegne. Džohar, koji se nedavno pojavio pred sudom, negirao je sve optužbe. Ako bude osuđen čeka ga doživotni zatvor ili smrtna kazna.

Bombaški napad na Bostonskom maratonu dogodio se 15. aprila u blizini cilja u samom centru Bostona.

U razmaku od 12 sekundi eksplodirale su dvije bombe koje su bile udaljene oko 170 metara jedna od druge. U eksplozijama je poginulo troje ljudi, uključujući osmogodišnjeg dječaka, a 183 je povrijeđeno, od kojih je najmanje 17 bilo u kritičnom stanju.

Galerija

Bonus video: