Pakistan: Bombama na izborne štabove dvojice političara

Najmanje devet ljudi poginulo a 35 povrijeđeno u bombaškim napadima, uoči parlamentarnih izbora u Pakistanu, čija su meta bile kancelarije nezavisnih kandidata za nacionalnu skupštinu
102 pregleda 0 komentar(a)
Pakistan, zastava, Foto: Rojters
Pakistan, zastava, Foto: Rojters
Ažurirano: 28.04.2013. 10:36h

Pakistanski talibani danas su detonirali bombe u izbornim štabovima dvojice političara i ubili najmanje devet osoba, saopštila je policija.

Mete napada bile su sekularne, lijevo orjentisane stranke.

U prvom napadu koji se dogodio u predgrađu Kohata, aktivirana je bomba u kancelariji Sjeda Nura Akbara i ubijeno dest osoba, a ranjeno desetoro, rekao je zvaničnik policije Mutjaba Husain.

Meta drugog napada bio je izborni štab kadidata Nasira Khana Afridija, u predgrađu Pešavara. U tom napadu su ubijene tri osobe a ranjeno ih je 12, rekao je policijski zvaničnik Saifur Rehman Khan.

Oba političara, koji u vrijeme napada nisu bili u svojim izbornim štabovima, učestvuju na izborima kao nezavisni kandidati za predstavnike pakistanskih plemenskih oblasti, u kojima djeluje više milicija među kojima i one povezane sa Al-Kaidom. Opšti izbori održaće se 11. maja.

Predstavnik Talibana Ahsanhulah Ahsan rekao je da je ta organizacija izvela oba napada, i još dva - na sekularne političke stranke u južnom primorskom gradu Karačiju. Taliban je ranije najavio da će napadati tri političke stranke: Nacionalnu stranku Avami, Pokret Mutahida Kuami (Muttahida Quami Movement) i Narodnu stranku Pakistana.

Ove tri stranke se smatraju liberalnim, pošto se protive pobuni i ekstremizmu.

Zbog napada su mnoge stranke promijenile strategije kampanje i pa se dovodi u pitanje i validnost izbora.

U posljednja četiri dana je u napadima ubijeno tridesetak ljudi. U jednom od najvećih, 21. aprila, bombaš-samoubica raznio se u blizni skupa Nacionalne stranke Avami u Pešavaru i ubio još 16 ljudi. Talibani su saopštili da je meta bio Harun Ahmad Bilur čiji je otac, politički vođa, takođe ubijen u samoubilačkom napadu u Pešavaru decembra prošle godine.

U glavnom gradu Islamabadu, pakistanski zvaničnici saopštili su da će zatvoriti granicu s Avganistanom da bi ograničili kretanje avganistanskih izbjeglica na dan izbora.

Islamističke stranke i stranke desnog centra koje su Talibani poštedjeli, održavale su javne skupove bez ikakvog strahovanja. One se uglavnom zalažu za mirovne pregovore sa Talibanima i protive se vojnoj intervenciji.

Bonus video: