"El Pais" povukao izdanje zbog lažne fotografije Čavesa u bolnici

"El Pais" je dobio ovu fotografiju od agencije "Gtres Onlajn" koja je odbila da prokomentariše incident
0 komentar(a)
El Pais, Foto: Libertaddigital.com
El Pais, Foto: Libertaddigital.com
Ažurirano: 25.01.2013. 09:12h

Španski dnevnik "El Pais" povukao je i ponovo odštampao cjelokupno izdanje nakon što su shvatili da se na prvoj strani nalazi lažna "eksluzivna fotografija" bolesnog predsjednika Venecuele Uga Čavesa koji se liječi na Kubi.

"El Pais" štampa dnevno oko 340.000 primjeraka

List se izvinio svojim čitaocima zbog ovakve greške, a na fotografiji lošeg kvaliteta se vidi glava muškarca koji leži na bolničkom krevetu sa cjevčicama u ustima.

"El Pais" je dobio ovu fotografiju od agencije "Gtres Onlajn" koja je odbila da prokomentariše incident, ali je zato prije "El Paisa" istu fotografiju ponudila američkoj novinskoj agenciji AP i španskom listu "El Mundo" koji su fotografiju odbili.

"El Pais" je saopštio da je povukao svoje današnje izdanje i promijenio svoj vebsajt nakon što je uvidio da na fotografiji nije Čaves.

Čavesa nema u javnosti

Španski list nije objasnio kako je shvatio da je fotografija lažna i naveo je da ne može nezavisno da potvrdi kako, kada i gdje je ta fotografija napravljena.

List je naveo i da se ova fotografija nalazila na onlajn izdanju čitavih 30 minuta

Čaves nije viđen u javnosti od kada je na Kubi četvrti put operisan od raka 11. decembra prošle godine.

"El Pais" štampa dnevno oko 340.000 primjeraka. Mnogi primjerci su bili distribuirani prije odluke o ponovnom štampanju, ali je španski list odbio da kaže koliko se lažnih fotografija našlo na ulicama.

List je naveo i da se ova fotografija nalazila na onlajn izdanju čitavih 30 minuta prije otkrivanja greške i izmjene sajta.

Bonus video: