Umrle najviša i najstarija žena na svijetu

Jao Defen je u knjizi rekorda upisana kao jedna od tri najviše žene koje su ikada živjele
413 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2012. 11:16h

Kineskinja koja je proglašena za najvišu ženu na svijetu umrla je prošlog mjeseca, saopštio je zvaničnik iz njenog rodnog grada.

List Anhui je objavio da je ona umrla 13. novembra naukon što je dostigla visin od 2,36 metara

Jao Defen iz istočne kineske provincije Anhui proglašena je 2010. za najvišu ženu na svijetu od strane agenata Ginisovih svjetskih rekorda kada je izmjereno da je visoka 2,33 metra.

Zvaničnik mjesta Ssuča u koejm je živela, rekao je agenciji AFP da je Jao umrla sredinom prošlog mjeseca. On, međutim, nije bio siguran u uzrok smrti najviše žene.

Jao je u knjizi rekorda upisana kao jedna od tri najviše žene koje su ikada živjele. Ona je umrla u četrdesetoj godini. Njen gigantizam se pripisuje tumoru na hipofizi.

List Anhui je objavio da je ona umrla 13. novembra naukon što je dostigla visin od 2,36 metara. List dodaje da je Jao već bila visoka dva metra kada je imala 15 godina.

Najstarija žena na svijetu

Najstarija žena na svijetu amerikanka Besi Kuper umrla je u staračkom domu u Džordžiji u 116 godini, javila je novinska agencija AP.

Zvanično najstarija osoba na svijetu je sada Amerikanka Dina Manfredini iz Ajove koja ima 115 godina

Agencija kaže da je ona bila zvanično najstarija osoba na svijetu i dodaje da je proglašena za najstariju osobu na svijetu 2011. kada je umrla brazilka Marija Gomes Valentin, koja je bila 48 dana starija od nje prema podacima do kojih je došla Ginisova knjiga rekorda.

Besi Kuper

Njen sin Sidni je izjavio da se ona oporavila od stomačnog virusa, ali je poslije nekoliko dana imala problema sa disanjem, neposredno pred smrt.

Kuper je rođena u Tenesiju, a u Džordžiju se preselila tokom prvog svjetskog rata kada je dobila posao učiteljice.

Zvanično najstarija osoba na svijetu je sada Amerikanka Dina Manfredini iz Ajove koja ima 115 godina, navodi AP i podsjeća da je najstarija osoba do sada bila Francuskinja Žan Kalment koja je umrla 1997. u 122 godini.

Galerija

Bonus video: