Gruzija: Sakašvili priznao poraz na izborima

Ivanišvilijev Gruzijski san dobio je 52,7 odsto glasova, a Sakašvilijev Ujedinjeni nacionalni pokret 42 odsto
3 komentar(a)
Bidzina IVanišvili, Foto: Reuters
Bidzina IVanišvili, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.10.2012. 11:33h

Gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili priznao je poraz na parlamentarnim izborima. "Ujedinjeni nacionalni pokret je sada u opoziciji", rekao je on.

Ranije je Državna Izborna komisija saopštila da je opoziciona Koalicija Bidzina Ivanišvilija u prednosti u odnosu na partiju gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija.

Nakon prebrojavanja glasova na 15,3 glasačkih mjesta, Ivanišvilijev Gruzijski san dobio je 52,7 odsto glasova, a Sakašvilijev Ujedinjeni nacionalni pokret 42 odsto, navodi se na sajtu komisije.

Zbog komplikovanog izbornog sistema koji dodeljuje mesta u parlamentu po proporcionalnom i po većinskom sistemu, još je rano govoriti ko je dobio izbore.

Na izborima na osnovu partijskih lista bira se 77 od 150 članova parlamenta. Preostala 73 člana biraju se direktno većinskim sistemom u izbornim jedinicama.

Sakašvili je u obraćanju televiziji neposredno po zatvaranju birališta rekao da je opozicija pobijedila u proporcionalnom, partijskom glasanju, ali da je njegova partija daleko ispred u direktnim izborima.

Ako Sakašvilijeva partija izgubi na izborima, to će biti njen najveći poraz od 2003., kada je ta stranka na čelu zemlje zamijenila partiju bivšeg šefa sovjetske diplomatije Eduarda Ševardnadzea.

Bonus video: