Kineski tinejdžer dao bubreg za iPhone i iPad

Tinejdžer potiče iz jedne od najsiromašnijih kineskih provincija Anhuej. Vang je kupio iPhone i iPad i, kada ga je majka pitala odakle mu novac, priznao je da je prodao bubreg
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.04.2012. 23:10h

Pet osoba na jugu Kine optuženo je za nanošenje namjernih tjelesnih povreda u slučaju kineskog tinejdžera koji je prodao jedan bubreg kako bi kupio iPhone i iPad.

Kineska agencija Sinhua je javila da su među optuženima hirurg koji je uklonio bubreg 17-godišnjem Vangu u aprilu prošle godine. Vang sada boluje od disfunkcije bubrega, saopštilo je tužilaštvo u gradu Čenžou u provincijji Hunan.

Jedan od okrivljenih je dobio 220.000 juana (oko 26.000 eura) da ugovori transplantaciju. On je platio Vangu 22.000 juana i ostatak podijelio sa hirurgom, još troje okrivljenih i drugim medicinskim osobljem.

Proizvodi kompanije „Epl“ su veoma popularni u Kini, ali je njihova cijena iznad mogućnosti velikog broja Kineza

Tinejdžer potiče iz jedne od najsiromašnijih kineskih provincija Anhuej. Vang je kupio iPhone i iPad i, kada ga je majka pitala odakle mu novac, priznao je da je prodao bubreg.

Proizvodi kompanije „Apple“ su veoma popularni u Kini, ali je njihova cijena iznad mogućnosti velikog broja Kineza.

Samo grupica ljudi kojima je neophodna transplantacija organa u Kini je u stanju da ih dobije, što je dovelo do razvoja „transplatacionog turizma“, gdje pacijenti putuju u inostranstvo zbog takvih operacija, i crnog tržišta ljudskih organa.

Kina je 2007. zabranila trgovinu ljudskim organima.