Kina protiv sankcija na iransku naftu koje uvode SAD

Kina je dana uputila žestoko upozorenje SAD-u da nemaju pravo da unilateralno uvode sankcije drugim zemljama zbog uvoza nafte iz Irana.
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2012. 16:15h

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da se Kina uvijek protivila uvođenju unilateralnih sankcija protiv neke države, a pogotovo se protivi tome u posljednjim dešavanjima, kada SAD želi da uvede sankcije "trećim zemljama"(svim zemljama koje i dalje uvoze iransku naftu).

Međutim, agencija Asošiejted Pres navodi da iako Kina insistira da ima pravo da uvozi naftu iz koje god zemlje želi, ona ipak postepeno i u tišini smanjuje uvoz nafte iz Irana.

Kina ne daje objašnjene za ovako neobičan potez, javio je BBC.

Američki predsjednik Barak Obama je juče odobrio nove sankcije kupcima nafte iz Irana, jer je zaključio da je na svjetskom tržištu ima dovoljno da bi američki saveznici izbjegli negativne posljedice bojkota nafte iz Irana.

Ovaj potez omogućuje Vašingtonu da uvede sankcije svim bankama koje su uključene u trgovinu nafte s Iranom.

Klinton: pregovori s Iranom 13.-14. aprila u Turskoj

Iran i šest svjetskih sila sastaće se u Turskoj 13. i 14. aprila kako bi razgovarali o spornom nuklearnom programu Teherana, rekla je danas američka državna sekretarka SAD-a Hilari Klinton.

Raniji takav sastanak održan je u Istanbulu u januaru 2011., kada dvije strane nisu postigle dogovor. Klinton je za posjeta Rijadu, u pratnji saudijskog ministra spoljnjih poslova princa Sauda al-Faisala, potvrdila ranija nagađanja da će se pregovori nastaviti 13-14. aprila.

Zapadne diplomate i analitičari su rekli da će prioritet na aprilskim pregovorima biti da se Teheran privoli da zaustavi obogaćivanje uranijuma, započet prije dvije godine.

Iran je ponaljao da ima suvereno pravo na mirnodopsku nuklearnu tehnologiju i ustrajno je odbacivao rezolucije UN-a koje su ga pozivale na obustavu obogaćivanja urana.

Bonus video: