Ribar spasao svoj život, ali izgubio najboljeg prijatelja

"Bili smo kao braća, družili smo se 25 godina, bio je sjajan čovjek", kazao je Henderson, tužan zbog gubitka prijatelja
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2012. 10:46h

Ken Henderson je morao da donese tešku odluku - da spase svoj život, i istovremeno izgubi prijatelja.

On i njegov prijatelj Ed Koen su pošli u ribolov, u Meksičkom zalivu, kada su u jednom trenutku primijetili da voda ulazi u brod. Pokušali su da sistemom za ispumpavanje vode, ali sistem nije radio. Brod je počeo da tone.

Pokušali su da pozovu policiju, ali nisu su bili u zoni bez signala ijedne mobilne mreže. Pokušali su i sa pozivima u pomoć marini, ali nije bilo odgovora.

Koen je sakupljao predmete koji mogu da plutaju, navukli su prsluke za spašavanje i vezali se međusobno konopcem. Sljedećih 35 sati su uspijevali da se održe u životu tako što su spavali naizmjenično, naslonjeni na grudi onog drugog, kako bi uvijek jedan od njih bio odmoran i kako bi spriječili hipotermiju.

U jednom trenutku, Koen je počeo da gubi snagu. Shvatili su da nemaju izbora. Henderson je kazao prijatelju da mora otići po pomoć ili će obojica umrijeti.

Prerezao je konopac kojim su bili vezani i otplivao po pomoć.

Nažalost, ribari su nakon kratkog vremena našli Koenovo tijelo kako pluta na površini vode.

"Bili smo kao braća, družili smo se 25 godina, bio je sjajan čovjek", kazao je Henderson, tužan zbog gubitka prijatelja.

Koenova kćerka, Ešli, kaže da utjehu zbog smrti oca pokušava da nađe u tome što zna da je umro u onome što najviše voli, a to je ribolov sa Hendersonom. Minut prije nego su krenuli u ribolov, Ešlije ocu donijela punjač od mobilnog.

"I još jednom sam mu rekla da ga volim", kazala je Ešli, sretna što su to bile posljednje riječi koje je uputila ocu.

Bonus video: